M. Rutte και G. Wilders οι μεγάλοι κερδισμένοι της κόντρας με την Τουρκία

M. Rutte και G. Wilders οι μεγάλοι κερδισμένοι της κόντρας με την Τουρκία

Προβάδισμα τριών εδρών απολαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι του ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte σε βάρος του ευρωσκεπτικιστή Geert Wilders, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, που έγινε σε συνδυασμό με τη χθεσινή τηλεμαχία των δύο αρχηγών.

Μία ημέρα πριν τις κάλπες, οι Φιλελεύθεροι κατακτούν 27 έδρες στην 150μελή Κάτω Βουλή, ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Wilders βρίσκεται στις 24 έδρες.

Rutte και Wilders φαίνεται πως είναι οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι από τη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο, καθώς σε σχέση με τις μετρήσεις του Σαββάτου οι Φιλελεύθεροι έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους κατά τρεις έδρες ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ενισχυθεί κατά δύο έδρες.

Αντίθετα, όλες οι άλλες παρατάξεις είτε υποχωρούν σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σαββάτου είτε μένουν στάσιμες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, που βρίσκονται στην τρίτη θέση χάνουν μία έδρα και πέφτουν στις 21. Μία έδρα χάνουν και οι κεντροαριστεροί Πράσινοι, που βρίσκονται στους 19 βουλευτές.

Απώλεια μίας έδρας σε σχέση με τα προ-κόντρας επίπεδα υφίστανται και οι κεντροδεξιοί Δημοκράτες66, που αποσπούν 16 έδρες, ενώ στο μείον ένα βρίσκεται και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που καταλαμβάνει 14 έδρες.

Η δεύτερη παραδοσιακή δύναμη της ολλανδικής αριστεράς, οι Εργατικοί – που σήμερα είναι κυβερνητικοί οι εταίροι του κ. Rutte – μένουν στάσιμοι στις εννέα έδρες, απόδοση που είναι όμως βαθιά χειρότερη συγκριτικά με τις εκλογές του 2012, όταν είχαν αναδειχτεί δεύτερη δύναμη με 38 βουλευτές. Αν οι Εργατικοί μείνουν εκτός κυβέρνησης ο Jeroen Dijsselbloem αναμένεται να χάσει την προεδρία του Eurogroup.

Με δεδομένο πάντως ότι όλες οι μεγάλες παρατάξεις έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Wilders, η μοναδική διαφαινόμενη λύση είναι ένα σχήμα τεσσάρων ή περισσότερων κομμάτων ώστε να υπάρξει ελάχιστη πλειοψηφία 76 εδρών.

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία είναι η απλή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα. Περισσότερα από 10 κόμματα αναμένεται να μπουν στην Κάτω Βουλή. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι παράδοση, όμως συχνά χρειάζονται πολλές εβδομάδες για τη συγκρότησή τους.

Η σημερινή κυβέρνηση Rutte, που αποτελείται από Φιλελεύθερους και Εργατικούς, σχηματίστηκε 52 ημέρες μετά τις κάλπες του 2012.

Πηγή: skai.gr