M. Vestager: Aς ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Γαλλίας στη Novartis

M. Vestager: Aς ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Γαλλίας στη Novartis

«Καμία δημόσια Αρχή, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτε ο ΕΟΦ δεν έκανε οτιδήποτε για να περιορίσει τα υπερκέρδη της Novartis και να ακολουθήσει τις διαδικασίες που έχουν ήδη ακολουθήσει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, δίνοντας τέλος στην αιμορραγία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τσέπες των ιδιωτών», απαντά η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου.

Ο κ. Χουντής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, περιέγραφε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με το φάρμακο για τη θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης, επισημαίνοντας ότι, ήδη άλλες χώρες–μέλη έχουν αποφανθεί ότι οι εταιρείες Novartis και Roche έχουν συμπράξει (καρτέλ), για να αποκλείσουν από την αγορά πολύ φθηνότερο φάρμακο ίδιας θεραπευτικής ικανότητας και για αυτόν τον λόγο τούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητεί, με την ερώτησή του, να μάθει «αν στην Ελλάδα, με τεράστιο αριθμό ασθενών ωχράς κηλίδας (50.000) σε σχέση με τον πληθυσμό της και ένα "χρεοκοπημένο" ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση ή κάποιος φορέας έχει αναλάβει να διεξαγάγει έρευνα στις ανωτέρω εταιρείες για ανάλογες αθέμιτες πρακτικές» και καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί για τη δέουσα πρακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες-μέλη.

Στην απάντησή της, η κ. Vestager, αφού τονίζει ότι «παραμένει σε στενή επαφή με άλλες εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού που εξετάζουν το θέμα» -δηλαδή όχι με την Ελλάδα- που δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση, παροτρύνει τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες που διέπουν τη χρήση φαρμάκων είναι κυρίως εθνικό θέμα και ότι «συνδέεται στενά με το σχετικό εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο που πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται εν τέλει το φάρμακο». Όπως προσθέτει, «εν προκειμένω, η Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 2017 του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γαλλίας, με την οποία επικυρώνεται πολιτική που επιτρέπει την, εκτός ενδείξεων, χρήση του φθηνότερου φαρμάκου για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας», παρά τις πρακτικές των ανωτέρω εταιρειών που φούσκωναν τα κόστη των ασφαλιστικών οργανισμών και των ασθενών.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Χουντής δήλωσε:

«Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο 2014, ιταλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 180 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές Novartis και Roche, κοινών συμφερόντων, για συγκρότηση καρτέλ, γεγονός που εκτιμήθηκε ότι επιβάρυνε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της Ιταλίας, μόνο για το 2012, πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ και με δυνητική μελλοντική επιβάρυνση έως 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας απευθύνθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και πέτυχε την έγκριση του φθηνότερου φαρμάκου, που υπερψήφισε και το Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2014, με κόστος 30 φορές μικρότερο, γεγονός που θα επέτρεπε στη Γαλλία να εξοικονομήσει ετησίως 200 εκατομμύρια ευρώ».

Καταλήγοντας, ο κ. Χουντής ερωτά: «Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επιβάλλει συνεχώς μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, για να σώσει δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα, επιτρέπει να ληστεύεται από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, όταν σε άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει τη Novartis στα δικαστήρια;

Μετά την παρότρυνση της αρμόδιας επιτρόπου να ακολουθήσει και η χώρα μας το παράδειγμα της Γαλλίας, κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με συναυτουργία στο έγκλημα, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των Ελλήνων ασθενών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ