Οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν το περασμένο Σάββατο, στη μεγάλη διαδήλωση του μισού εκατομμυρίου η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, κατά του βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου, αλλά και του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, σηματοδότησαν το τέλος της «εκεχειρίας» που είχε επιβάλει σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση.
Σχεδόν ταυτόχρονα, άλλωστε, τα δύο κόμματα της Καταλονίας που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της, το κεντροδεξιό εθνικιστικό Junts pel Si (Μαζί για το ναι) και το ακροαριστερό CUP, έδωσαν στη δημοσιότητα τον νόμο βάσει του οποίου οι κάτοικοι της επαρχίας θα κληθούν, την 1η Οκτωβρίου, να πουν «ναι» ή «όχι» στην απόσχιση και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Ο δε πρωθυπουργός της Καταλονίας, Carles Puigdemont, επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω, σε συνέντευξη που έδωσε στην μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα El National.
Η απάντηση της Μαδρίτης και της κεντρικής κυβέρνησης ήταν άμεση και εξίσου αποφασιστική. Ο Rajoy επικοινώνησε με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez, με τον οποίο επαναβεβαίωσαν ότι θα επιδιώξουν να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή απέναντι «στην εμμονή των αυτονομιστών της Καταλονίας». Ξεκαθάρισαν δε ότι επ'' ουδενί θα αναγνωρίσουν το επικείμενο δημοψήφισμα, αλλά και ότι, όσο τους αφορά, «στις 2 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει Δημοκρατία της Καταλονίας».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ισπανίας, οι Podemos, οι οποίοι μάλιστα στήριξαν τη νυν δήμαρχο της Βαρκελώνης Ada Colau, τηρούν πιο ισορροπημένη στάση και ουσιαστικά αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν για το μέλλον τους με δημοψήφισμα -έστω κι αν επισήμως, το κόμμα τάσσεται υπέρ της ενιαίας Ισπανίας.
Photo by Albert Llop/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image