Της Αντιόπης Σχοινά
Αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους», προκειμένου να αποτρέψουν την επιβολή ειδικού «τέλους» στα τυχερά παιχνίδια δηλώνουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ.
Σ'' αυτό το πλαίσιο συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και το επιτελείο του είχαν σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων, η οποία αντιτίθεται στην επιπρόσθετη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών όπως αυτή επιχειρείται από την Κυβέρνηση.
Αν και η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να του παρουσιάσουν στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι το "τέλος" στα τυχερά παιχνίδια θα αποδειχθεί αναποιτελεσματικό. Για το σκοπό αυτό, συνεδρίασε εκ νέου το ΔΣ της Ένωσης των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενώσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ έχουν εξ αρχής αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επιβάρυνση στα τυχερά παιχνίδια, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «λουκέτο» τα μισά σχεδόν πρακτορεία.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, έχουν υποβάλει στο παρελθόν προς τις αρμόδιες αρχές πλήρη στοιχεία και μελέτες που καταδεικνύουν όχι μόνο ότι η νέα αυτή επιβάρυνση θα απειλήσει τη βιωσιμότητα χιλιάδων πρακτορείων, αλλά και ότι θα αποδειχθεί παντελώς αναποτελεσματική για τα δημόσια ταμεία.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι και η συνέχιση των κινητοποιήσεων των πρακτόρων, όπως τόνισαν προς το liberal.gr εκπρόσωποι του Δ.Σ., στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία των Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ).
Στη διάρκεια της συνέντευξης, η Ομοσπονδία εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στη φημολογούμενη επιβολή τέλους 5 λεπτών σε παιχνίδι ή παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ως αντιστάθμισμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αποδώσει σε καμία περίπτωση.
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κ. Τοπτσίδης, όσο και ο Γ. Πουλημάς, Πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής, εξέφρασαν την καθολική αντίθεση του κλάδου στο νέο μέτρο και τόνισαν ότι μια τέτοια απόφαση έχει σαφώς νομικές επιπλοκές και, πέρα από τις όποιες κινήσεις έχει δρομολογήσει η ΟΠΑΠ Α.Ε., η ένωση θα πράξει ότι προβλέπεται νομικά για να προασπίσει το συμφέρον του κλάδου.
Όπως σημείωσαν, ο κλάδος την τελευταία πενταετία δέχεται πολλαπλές βολές, με αποτέλεσμα από 5.5000 πρακτορεία το 2010 να έχουν μείνει μόλις4.500 σήμερα και αν περάσει το μέτρο με το τέλος των 5 λεπτών, τότε δεν θα μείνουν ούτε 3.000 πράκτορες, ενώ οι συνεπακόλουθες απολύσεις θα φθάσουν τις 6.000.
Ειδικότερα, ο Γ. Πουλημάς σημείωσε ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης για τα προσδοκώμενα έσοδα από ένα τέτοιο τέλος είναι πρόχειροι και φανερώνουν άγνοια, εξέφρασε δε την απορία γιατί η κυβέρνηση δεν αναζητά φορολογικά έσοδα από τον παράνομο τζόγο, ο οποίος φθάνει τα 6 δισ. ετησίως, που σημαίνει ότι πιθανή φορολόγησή τους θα έφερνε στα κρατικά ταμεία 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ, και επιμένει να επιβαρύνει το δίκτυο πρακτορείων του ΟΠΑΠ που έχει ήδη υπερφορολογηθεί.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τονίστηκε ότι πέρα από τον παράνομο τζόγο, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 24 εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, οι οποίες, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος λειτουργεί με συγκεκριμένο κανονιστικό και μάλιστα πολύ αυστηρό πλαίσιο, φορολογούνται κατά δήλωσή τους με ένα προσωρινό καθεστώς. Αποτέλεσμα αυτού είναι από το 2012 που λειτουργεί αυτό το προσωρινό καθεστώς, το 2013 να μην έχει αποδοθεί καθόλου φόρος και το 2014 μόλις 50 εκατ., όταν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο δύο από αυτές τις εταιρείες έχουν τζίρο 1,5 δισ. ευρώ.
Αυτή η αγορά, του στοιχηματισμού και γενικότερα των τυχερών παιγνιδιών «πρέπει να τακτοποιηθεί επιτέλους», τονίστηκε στη συνέντευξη, ενώ ο πρόεδρος είπε ξεκάθαρα: «όποιος θέλει να δώσει λύση, αυτή μπορεί να δοθεί σε 5 λεπτά, είναι θέμα θέλησης να λυθεί το ζήτημα».
Αναφερόμενοι, τέλος, ειδικά στο ΚΙΝΟ, το οποίο πρόκειται να φορολογηθεί άμεσα αν περάσει το μέτρο, τονίστηκε ότι σήμερα παίζονται 4 δισ. στήλες, που σημαίνει είσπραξη 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το αρχικό ποσό που παίζουν οι πελάτες είναι 570 εκατ. και το υπόλοιπο είναι από την ανακύκλωση των κερδών.
Να σημειωθεί δε ότι στην περίπτωση που περάσει το τέλος των 5 λεπτών, έννομο συμφέρον έχει πρωτίστως ο ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα ο βασικός μέτοχος Emma Delta, καθώς στη συμφωνία πώλησης του Οργανισμού υπάρχει ειδική ρήτρα από την οποία προκύπτει η απαγόρευση περαιτέρω φορολόγησης.
Στήριξη και από ΓΣΕΒΕΕ
Στο μεταξύ, την αντίθεσή της στη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προβεί στη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. ως ισοδύναμο μέτρο εκφράζει με ανακοινωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επικαλούμενη τη σχετική μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε. (ΠΟΕΠΠΠ).
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η μελέτη αποδεικνύει πως ένα τέτοιο μέτρο θα μειώσει τη συμμετοχή του κοινού, θα έχει αρνητικό πρόσημο στα έσοδα από τον συνολικό φόρο που θα εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο και καταστροφικές συνέπειες για τις 4.500 επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ που βρίσκονται στα όρια και κάτω τις βιωσιμότητας, τις οικογένειές τους και τους 20.000 εργαζόμενους σε αυτές.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανανέωση, «στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Ελλάδας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της, οι αποφάσεις για οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να είναι απόλυτα μελετημένες ως προς την αποδοτικότητά τους και το αποτέλεσμα και σύμφωνες με κάποιο στοιχειώδες σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η πραγματική οικονομία δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος του γκρεμού, έχει ξεκινήσει την πτώση.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν «αστοχίες». Πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν βαρύτατο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, γίνονται σπασμωδικά και ως λύσεις ανάγκης και δεν εξυπηρετούν ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Καλούμε το υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς να εξετάσουν τη μελέτη ως προς αυτό το μέτρο, η οποία τους έχει κοινοποιηθεί από την ΠΟΕΠΠΠ, για να διαπιστώσουν το προφανές.
Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει κάποια στιγμή η λογική και από τη πολιτική εξόντωσης και της τελευταίας μικρής και μεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα, θα περάσουμε σε κάποιο σχέδιο ουσιαστικών μέτρων - βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων- διάσωσης της πραγματικής οικονομίας της χώρας.