Με φρασεολογία ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ υπό τον νέο του πρόεδρο η οποία εξεδόθη με αφορμή τροπολογία που αφορά στην ΕΥΠ. «Δεξιά», «Δημοκρατική εγρήγορση» και αναφορές στην περίοδο 1990 – 1993 και μια σειρά λέξεων που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και σε μια λογική αντιδεξιάς ρητορικής που δε συνάδει με το προφίλ της σοβαρής αντιπολίτευσης
Η πρώτη παρέμβαση από το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη κάνει λόγο για «σχέδιο μετατροπής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε Δεξιά Υπηρεσία Πληροφοριών» που «αποκαλύπτει με τρομακτικό τρόπο για το εθνικό συμφέρον και το κράτος δικαίου» ενώ θέτει και θέμα ομαδικού διωγμού υπαλλήλων αναφέροντας πως «Τέτοιος ομαδικός πολιτικός διωγμός υπαλλήλων που υπηρετούν σε μια τόσο κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια υπηρεσία δεν έχει ξανασυμβεί την περίοδο της ομαλότητας της δημοκρατίας, αν εξαιρέσουμε την περίοδο 1990-1993».
«Μάλιστα» συνεχίζει η ανακοίνωση, «για την πλήρη εκτέλεση του τρέχοντος σχεδίου άλωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η κυβέρνηση συγκρότησε σχετικά πρόσφατα την εν λόγω Υποδιεύθυνση Γ’, για τη στελέχωση της οποία μετακινήθηκαν από άλλες θέσεις της Ε.Υ.Π, οι υπάλληλοι που σήμερα μετατάσσονται βίαια» και υπογραμμίζεται: «Φαίνεται δηλαδή ότι εξυφάνθηκε ένα σχέδιο συγκέντρωσης των ανεπιθύμητων πολιτικά υπαλλήλων σε μια νέα υποδιεύθυνση, ώστε από εκεί να μεταταχθούν με μία διάταξη εκτός Ε.Υ.»
Καταλήγει δε ως εξής: «Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι ταυτίζει απόλυτα το δήθεν «επιτελικό κράτος» με το «κομματικό». Ας ελπίσουμε ότι δε θα μετασχηματιστεί και σε παρακράτος. Χρειάζεται τώρα δημοκρατική εγρήγορση»
Η φρασεολογία παραπέμπει ευθέως στην πολιτική τακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο καταγγελτικός λόγος σε συνδυασμό με τη ρητορική περί δεξιάς, κομματικού κράτους και η αναφορά σε «δημοκρατική εγρήγορση» προκαλεί ερωτήματα. Όπως ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός πως και το ΚΙΝΑΛ όπως και η Κουμουνδούρου εμφανίζονται να γνωρίζουν τα... φρονήματα των υπαλλήλων της ΕΥΠ»
Είναι ενδεικτική η αναφορά που γίνεται στην ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με την οποία «Για χάρη του πλήρους κομματικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν διστάζουν να υπονομεύσουν τους σκοπούς της αρμόδιας διεύθυνσης που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, την προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος και εν γένει των εθνικών συμφερόντων, καταδιώκοντας υπαλλήλους με πολυχρόνια εμπειρία, επειδή δεν ταιριάζουν πολιτικά με τις νεοδημοκρατικές επιθυμίες»