Μπορεί ο George Soros να έβαλε στην τσέπη τουλάχιστον ένα δισ. ποντάροντας κατά της βρετανικής στερλίνας την λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη», στις 16 Σεπτεμβρίου 1992, όμως τώρα θεωρεί ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι'' αυτό, έχει διαθέσει ένα πολύ μικρό μέρος της τεράστιας ρευστότητάς του, δηλαδή κάπου 400.000 λίρες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία που έχει σκοπό να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε τον Ιούνιο του 2016 -πιθανότατα, μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος.
Τα χρήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, δόθηκαν με τη μορφή χορηγίας προς την οργάνωση Best For Britain (το καλύτερο για τη Βρετανία), της οποίας ηγείται ο λόρδος Malloch-Brown, πρώην υπουργός και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνυδρίτριά της είναι η Gina Miller, η οποία έχει σύρει την κυβέρνηση της Theresa May στα δικαστήρια εγκαλώντας την για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε., με το οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ένωση.
«Πρόκειται για μια δημοκρατική και πατριωτική προσπάθεια να επανακαλύψουμε το μέλλον μας και υποδεχόμαστε με ικανοποίηση τη στήριξη της προσπάθειάς μας αυτής από πολλές πλευρές. Πιστεύουμε ότι μιλάμε εκ μέρους της δημοκρατικής πλειοψηφίας μιας χώρας η οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας; διαπραγμάτευσης για το Brexit στην οποία κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Malloch-Brown, τασσόμενος ευθέως υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Όπως είναι γνωστό, ο Soros δεν είναι ο μοναδικός που υποστηρίζει ένα τέτοιο σενάριο. Εκτός των Φιλελευθέρων και ενός σημαντικού τμήματος των Εργατικών, ακόμη όμως και των κυβερνώντων Τόρις, υπάρχουν αρκετές γνωστές προσωπικότητες που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο φανερό όσο και παρασκηνιακά. Ανάμεσά τους είναι και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος των Εργατικών, Tony Blair.
Η συστηματική δε πολιτική αποδυνάμωση της May, σε συνδυασμό με την αδυναμία του Λονδίνου να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη γραμμή στη διαπραγμάτευσή του με τις Βρυξέλλες, καθώς και οι διαμάχες ανάμεσα στους οπαδούς του «hard» και του «soft» Brexit, αυξάνουν διαρκώς τις πιθανότητες της «έκπληξης». Με άλλα λόγια, της ανακοπής της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί και οδηγεί, θεωρητικά, στον Μάρτιο του 2019, οπότε και πρέπει να ολοκληρωθεί το «διαζύγιο», για να ακολουθήσει η μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δε θα διενεργήσει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της May, μετά την αποκάλυψη για την οικονομική συνεισφορά του Soros.
Γιώργος Παυλόπουλος
AP Photo/Ferdinand Ostrop