Στην Κολομβία το 2017 θα κλείσει με τον χαμηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη με τους αντάρτες της άκρας αριστεράς η οποία σπάρασσε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής επί μισό αιώνα και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρχές.
Στην Κολομβία, τη χώρα η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, καταγράφηκαν «λίγες περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες» το 2017, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Luis Carlos Villegas.
«Καταγράψαμε φέτος έναν δείκτη 23 (ανθρωποκτονιών) ανά 100.000» κατοίκους, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, κάνοντας λόγο για 320 λιγότερες δολοφονίες από την αμέσως προηγούμενη χρονιά και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ασφαλής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».
Το ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Κολομβίας, το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τον ετήσιο επίσημο απολογισμό του, είχε κάνει λόγο για 11.532 ανθρωποκτονίες το 2016.
Ως το 2015, η Κολομβία κατατασσόταν 3η στη Λατινική Αμερική μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών, μετά τη Βενεζουέλα (57,1) και τη Βραζιλία (26,7), ενώ ο μέσος όρος στον πλανήτη είναι 5,3, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η κυβέρνηση δημοσιοποιεί αυτόν τον απολογισμό στο τέλος μιας χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας η οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παρέδωσε τα όπλα και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν ο επικεφαλής της και ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016.
Παράλληλα, η Μπογοτά διεξάγει συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στη χώρα και έχει κηρύξει αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τις κυβερνητικές δυνάμεις η οποία ισχύει ως την 9η Ιανουαρίου, μέχρι νεωτέρας.
Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι στη χώρα καταγράφονταν ως και 25.000 ανθρωποκτονίες τον χρόνο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ενώ σήμερα η πλειονότητα των φόνων και των δολοφονιών αποδίδονται σε διαπληκτισμούς.
«Ο κυριότερος λόγος είναι η αδιαλλαξία (...) αυτή προκαλεί τους θανάσιμους διαπληκτισμούς», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι δολοφονίες δεν οφείλονται πλέον «στην ένοπλη σύγκρουση».
Η πρωτεύουσα της Κολομβίας, η Μπογοτά, είναι η πόλη της χώρας όπου ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε περισσότερο, στις 14,2.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου