Μεταφορά δύο προσφύγων με χειροπέδες στο νοσοκομείο, καταγγέλλει η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ

Μεταφορά δύο προσφύγων με χειροπέδες στο νοσοκομείο, καταγγέλλει η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεταφορά στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για εξετάσεις, δυο μεταναστών ή προσφύγων που διαμένουν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας «με αστυνομική συνοδεία και δεμένους με χειροπέδες» καταγγέλλει η οργάνωση Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «σε ερώτηση εργαζόμενων του νοσοκομείου προς τους αστυνομικούς που τους συνόδευαν η απάντηση ήταν “είναι δεμένοι επειδή είναι κρατούμενοι”».

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί μάχες προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται στο νησί μας.  Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να έχουν πρόσβαση στις υποδομές υγείας του νησιού μας. Αυτή η πρόσβαση να γίνεται με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που δεν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και δεν είναι κατηγορούμενοι για αυτή».

Στην ίδια ανακοίνωση τίθεται σειρά ερωτημάτων:

«Με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία και σιδηροδέσμιοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο νοσοκομείο; Ποιο καθεστώς διέπει την παραμονή  των προσφύγων και μεταναστών σήμερα στο νησί μας; Είναι φιλοξενούμενοι ή κρατούμενοι; Αν είναι φιλοξενούμενοι, ποια είναι τα δικαιώματά τους; Μπορούν μετά την ταυτοποίηση να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη;».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια του hot spot της Μόριας, Ανθή Καραγγελή τόνισε πως θεωρεί απαράδεκτο τη μεταφορά δυο ασθενών ανθρώπων που φιλοξενούνται στη δομή με χειροπέδες, αφού δεν είναι κρατούμενοι, καθώς και πως κάτι τέτοιο δεν ήταν σε γνώση της.

Τέλος πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας το γεγονός, υποστήριξαν πως η καταγγελία θα ελεγχθεί αλλά «προς το παρόν διευκρινίζεται μόνο πως με χειροπέδες μεταφέρεται ασθενής μόνο αν είναι επιθετικός και επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους άλλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ