Κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο μετατοπίστηκε η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς. Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς, είπε ο κ. Γκανάς.
Είναι λογικό αυτό με τέτοιον σεισμό, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος - ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας. Ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά από τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014, πρόσθεσε.
Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά. Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά
Ανήσυχη νύχτα για Λευκάδα και Κεφαλλονιά από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Όπως μεταδίδει το megatv.com, τρεις σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και ήταν της τάξεως των 4,3 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.
Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας σε του MEGA, επανέλαβε ότι η σεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ θα είναι "πλούσια και μακριά" και εκτίμησε ότι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τόνισε, εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στο υπέδαφος.
Κάλεσε τους κατοίκους της Λευκάδας να μην πλησιάζουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και ανέφερε ότι χθες το απόγευμα έγιναν μαθήματα στους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων, "προκειμένου να είναι σε θέση να μπορέσουν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση όταν ανοίξουν τα σχολεία".