Μετάλλαξη Δέλτα: 44% πιο μεταδοτική - Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 40

Μετάλλαξη Δέλτα: 44% πιο μεταδοτική - Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 40

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% περισσότερο πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά  όλους να εμβολιαστούν, ιδίως αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών.

Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, επισήμανε. Ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 12% την τελευταία εβδομάδα, με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα.

Η «νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», εξήγησε. Ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει, υπογράμμισε, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου είναι 2.568 κρούσματα.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών. Παρατηρείται είπε μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία αρκετοί είναι ακόμα ανεμβολίαστοι.

Παρότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των μολύνσεων στους άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί και  την αύξηση κατά 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα. Πλέον έχουμε 129 εισαγωγές ανά ημέρα, ανέφερε, ενώ το σύνολο των νοσηλευομένων στην επικράτεια αυτή την περίοδο ξεπερνά τους 1.000.

Το θετικό είναι ότι, προς το παρόν, η αύξηση των νοσηλειών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Για ακόμη μία φορά η Β.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή η διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν. «Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», επισήμανε. 

Όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο, τόνισε. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους.Οι ανεμβολίαστοι νέοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι η επιτροπή αποφάσισε να κάνουν πλέον δύο τεστ την εβδομάδα ένα rapid και ένα self όλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου, και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα. 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς