Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο απειλούν οι ανεμβολίαστοι το ΕΣΥ

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο απειλούν οι ανεμβολίαστοι το ΕΣΥ

Συνεχείς συναγερμοί ηχούν τις τελευταίες ημέρες στις υγειονομικές αρχές, για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα κρούσματα κορονοϊού, με πιο ανησυχητικό την αύξηση τoυ αριθμού των νησιών που στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Στο επίκεντρο της ανησυχίας, ο κίνδυνος εκτεταμένης ενδοοικογενειακής μετάδοσης μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Δηλαδή οι νέοι που θα κολλήσουν σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Io, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και αλλού, να μεταφέρουν τη λοίμωξη στο σπίτι και στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους συγγενείς τους, που στην πατρίδα μας αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 25%. Τότε, ναι, το ΕΣΥ θα βρεθεί μπροστά σε ένα σοβαρό κίνδυνο το φθινόπωρο.

1 στους 10 νέους εισάγεται στο νοσοκομείο

Επιπλέον όμως το ΕΣΥ μπορεί να πιεστεί και από τυχόν αύξηση του αριθμού νοσηλείας νεότερων ατόμων. Ενας στους 10 νέους και εφήβους που κολλούν τη λοίμωξη Covid εισάγονται στο νοσοκομείο, ενώ την ανησυχία εντείνει και το γεγονός ότι μετά το στέλεχος Δέλτα έρχονται κι άλλες μεταλλάξεις.

Οι επιλογές συγκεκριμένες. Ζωτικής σημασίας, εξηγούν οι ειδικοί, είναι η διενέργεια ενός τεστ κατά την επιστροφή από το νησί. Κι επειδή αρκετά νησιά δεν έχουν τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου, όσοι επιστρέφουν ας κάνουν ένα τεστ έστω και αφού γυρίσουν, προτού έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής.

Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει ακάθεκτη την επέλαση της, με αύξηση νέων κρουσμάτων στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, οι 4.590.758 πλήρως εμβολιασμοί (με στοιχεία 18ης Ιουλίου), φαντάζουν αρκετοί αλλά όχι ικανοί για να «δαμάσουν» το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μέχρι τώρα, με «οδηγό» τους νέους ηλικίας 17-30 ετών, το ινδικό στέλεχος, η μετάλλαξη Δέλτα, με την υψηλή του μεταδοτικότητα δρα σαν πολλαπλασιαστής στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, με τον αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρη Τζουβελέκη να θυμίζει ότι αρκούν 10 δευτερόλεπτα στενής επαφής με κρούσμα Covid σε χώρο με συγχρωτισμό για να μεταδοθεί ο κορονοϊός. 

Πότε θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Οι ειδικοί πλέον ανησυχούν για το πότε θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κάνοντας έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν, καθώς αυτοί αποτελούν την πληθυσμιακή ομάδα που λόγω συμπεριφοράς και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, «χρησιμοποιεί» ο κορονοϊός για να διασπαρθεί. Επίσης, παρ’ ότι προς ώρας το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, οι ειδικοί ανησυχούν για το πότε θα δούμε το αποτύπωμα αυτής της αύξησης των κρουσμάτων.

Τι δείχνει η εμπειρία από το εξωτερικό

Η εμπειρία από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ δείχνει ότι η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ, με τις νοσηλείες και τις εισαγωγές στη ΜΕΘ να μην αυξάνονται στις δύο χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες από τη μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου θυμίζει ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Μ. Βρετανία έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε σύγκριση με την Ελλάδα. Αμφότερες οι χώρες έχουν ξεπεράσει το ορόσημο του 60%, όταν εμείς υπολειπόμαστε πολύ.

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παππούδες με νοσηλεία

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία θα βοηθήσουν να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε έναν πληθυσμό «πρώτης γραμμής» που έρχεται σε επαφή με ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα. Επιπλέον, οι εμβολιασμοί των υγειονομικών θα ανεβάσουν περαιτέρω τον πήχη της προστασίας, παρότι έως τώρα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μεμονωμένων αντιδραστικών συμπεριφορών. Δύο πρόσθετα στοιχεία προβληματισμού είναι το μέτριο (ακόμα) ποσοστό εμβολιασμού στους νοσηλευτές, που κυμαίνεται πανελλαδικά στο 66% και το αντίστοιχο 73% των εκπαιδευτικών.

Το τελευταίο εύρημα κάνει να πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να είναι η επόμενη επαγγελματική ομάδα για υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς ειδικά οι μαθητές του Λυκείου λόγω του τρόπου ζωής τους είναι πιο εκτεθειμένοι στην μετάδοση. Το ίδιο και τα παιδιά 12- 15 ετών, για τον εμβολιασμό των οποίων, επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση. Οι μεμονωμένες εισαγωγές βρεφών, νηπίων και παιδιών στο νοσοκομείο και η διασωλήνωση κάποιων περιστατικών τρομάζει ακόμα και σαν σκέψη με τον κίνδυνο να είναι διπλός: Αφενός από την ίδια την λοίμωξη Covid, αφετέρου από τις όποιες επιπλοκές της (post covid), ένα επιστημονικό πεδίο που δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρο....