«Μετεωρολογική βόμβα» σαρώνει τις ΗΠΑ - Σε έκτακτη ανάγκη η Νέα Υόρκη

«Μετεωρολογική βόμβα» σαρώνει τις ΗΠΑ - Σε έκτακτη ανάγκη η Νέα Υόρκη

Θυελλώδεις άνεμοι, σφοδρή χιονόπτωση και πολικές θερμοκρασίες χτυπούν ανελέητα τις τελευταίες ώρες μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει ως «μετεωρολογική βόμβα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πόλη, το Westchester και το Long Island σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προειδοποιώντας τους πολίτες ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι μια συνηθισμένη καταιγίδα. «Αν δεν υπάρχει ανάγκη μην κυκλοφορείτε στους δρόμους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, o Andrew Cuomo.

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το χιόνι και το τσουχτερό κρύο θα προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και παγετός θα καλύψει τους δρόμους, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να μετατραπούν σε επικίνδυνο εγχείρημα για εκατομμύρια αμερικανούς πολίτες. Στο μεταξύ τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βαρυχειμωνιά τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών δύο άστεγοι στο Χιούστον.

Ήδη έχουν κλείσει σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες ενώ έχουν εμφανιστεί τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις. Τα συνεργεία καθαρισμού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους δρόμους πριν αυτό μετατραπεί σε παγετό ενώ χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Πιο κρύες από τον πλανήτη Άρη θα είναι ορισμένες πόλεις των βορειοανατολικών ΗΠΑ μέχρι το τέλος της βδομάδας, σύμφωνα με ξένα μέσα.

Δεκατρείς πολιτείες από τη Νότια Καρολίνα έως και το Μέιν έχουν προειδοποιηθεί για την έλευση της «μετεωρολογικής βόμβας». Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως οι βορειοανατολικές ΗΠΑ θα δουν απειλητικούς ανέμους επιπέδου καταιγίδας και σφοδρές χιονοπτώσεις.

Η «μετεωρολογική βόμβα» όπως έχει χαρακτηριστεί η κατάσταση όπου η πίεση μειώνεται δραστικά σε μια περιοχή, θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ενός «κυκλώνα-βόμβα», κάτι που συμβαίνει όταν ένας κυκλώνας παρουσιάσει απότομη πτώση στην ατμοσφαιρική πίεση.

Οι «κυκλώνες-βόμβες» εμφανίζονται συχνά στη Βόρεια Αμερική όταν ο κρύος αέρας της περιοχής συναντά ζεστό αέρα που προέρχεται από το νερό του Ατλαντικού ωκεανού αν και έχουν αναφερθεί επίσης στην ανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική.

Φωτογραφίες: AP