Μεξικό: Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παγιδευμένα παιδιά στο σχολείο που κατέρρευσε - 251 νεκροί

Μεξικό: Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παγιδευμένα παιδιά στο σχολείο που κατέρρευσε - 251 νεκροί

Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν σήμερα την αυγή τη μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση ενός 12χρονου κοριτσιού και άλλων επιζώντων που μπορεί να έχουν παγιδευθεί κάτω από τα ερείπια των κτιρίων στο κεντρικό Μεξικό μετά τον πιο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό της Τρίτης αυξήθηκε στους 251, ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Περισσότεροι από 50 επιζώντες έχουν ανασυρθεί από πολλά σημεία καταστροφής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που έπληξε την περιοχή την Τρίτη, προκαλώντας κραυγές χαράς, «Ναι, μπορούμε», από τους πρώτους διασώστες, εθελοντές και παρατηρητές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα ερείπια.

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

Το όνομα του κοριτσιού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση. Τουλάχιστον άλλοι 237 σκοτώθηκαν και 1.900 τραυματίστηκαν.

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε καθώς έπεφτε η νύχτα ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών ηλικίας 3 ως 14 ετών που παγιδεύτηκαν.

«Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985 που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Pena Nieto κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Pena Nieto. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

Ο Μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Pena Nieto, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Rafael S. Fabres/Getty Images/Ideal Image