Μιχαηλίδου: Συνεχίζουμε πιο εντατικά την προσπάθεια να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα

Μιχαηλίδου: Συνεχίζουμε πιο εντατικά την προσπάθεια να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα

Τη βούληση της κυβέρνησης για αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών, τόνισε και πάλι η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος Child Guarantee που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Μέσα σε μια διετία από 2.200 παιδιά που ήταν στα ιδρύματα της χώρας, καταφέραμε να βρούμε οικογένειες σε 800 από αυτά, ώστε σήμερα ο αριθμός τους να έχει μειωθεί στα 1.400 παιδιά. Συνεχίζουμε με τους ίδιους και εντονότερους ρυθμούς, με στόχο να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να τους βρούμε οικογένειες», όπως δήλωσε στο Liberal η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το πρόγραμμα Child Guarantee έχει στόχο ως το 2030 να βγάλει από τις συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού περί τα πέντε εκατομμύρια παιδιά και να διασφαλίσει ότι τα ευάλωτα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Η UNICEF, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεργάζεται με εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές αλλά και επιλεγμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παιδιά και νέους για το σχεδιασμό και την εφαρμογή υπηρεσιών και παρεμβάσεων που μειώνουν τις επιπτώσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη και προστασία. Αυτό περιλαμβάνει τα πιο ευάλωτα παιδιά, όπως παιδιά Ρομά, παιδιά σε ιδρύματα, παιδιά με αναπηρία και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Η UNICEF, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL) υλοποιεί ένα διετές έργο για τη στήριξη της υλοποίησης του Προγράμματος σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία και Ισπανία. Αυτές οι χώρες θα δοκιμάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την εφαρμογή εθνικών σχεδίων δράσης για τη μείωση της παιδικής φτώχειας και την αντιμετώπιση συστηματικών μειονεκτημάτων για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες παιδιών και θα διασφαλίσουν ότι αυτά τα ευάλωτα παιδιά και οι οικογένειές τους θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σε στενή συνεργασία με εθνικές και υποεθνικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παιδιά, οικογένειες και κοινότητες. Η UNICEF θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει υπηρεσίες και παρεμβάσεις που θα έχουν αποδεδειγμένο αντίκτυπο στην παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα “Child Guarantee” αποτελείται από έξι δράσεις/πυλώνες:

- Στήριξη της αποϊδρυματοποίησης και ενίσχυση της φροντίδας στις κοινοτικές δομές.

- Ενίσχυση του συστήματος ανάδοχης.

- Eισαγωγή και στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης για να υποστηριχθεί η μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση.

- Επένδυση στην απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και εργασιακής ετοιμότητας για την ευάλωτη νεολαία.

- Ενίσχυση της ενταξιακής εκπαίδευσης.

- Έρευνα για την ενημέρωση και την ενίσχυση των εθνικών στρατηγικών που εστιάζουν στην εξάλειψη της φτώχειας στα παιδιά καθώς και στις προσπάθειες κοινωνικής τους ένταξης.