Προβληματισμό στους ειδικούς προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 52,12% των πολιτών στις ηλικίες μεταξύ 18 έως και 54 ετών έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία εμβολιασμού στη χώρα μας.
Ιδιαίτερη σύσταση έδωσε και η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις οικογένειες που έχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα παχυσαρκία, αναπνευστικές ανεπαρκές και νευρομυϊκά σύνδρομα και νοσήματα να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους καθώς οι κίνδυνοι από νόσηση με κορονοϊό είναι υψηλοί σε αυτές τις κατηγορίες
Μέχρι στιγμής μόλις το 3% των ελληνόπουλων ηλικίας 12 έως 14 ετών έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό ενώ στα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (του λυκείου) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις το 11%.
Αυτές τις μέρες που η προσέλευση για τον εμβολιασμό έχει μειωθεί με κάθε μέρα να κλείνει περίπου στις 30.000 εμβολιασμούς, η πρωταθλήτρια ηλικιακή ομάδα που έχει προσέλθει μαζικά να εμβολιαστεί είναι τα άτομα ηλικίας 75 με 79 ετών.
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως τα άτομα παραγωγικών ομάδων δηλαδή ηλικίας από 18 έως και 54 ετών έχουν χαμηλές εμβολιαστικές καλύψεις και κατά μέσο όρο σε όλες αυτές τις ομάδες ο ένας στους δύο μόνο έχει κάνει το εμβόλιο με το ποσοστό να παραμένει στο 52,12%.
Συγκεκριμένα στους άνω των 85 ετών το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 72,1 % και φαίνεται πως εκεί κάπου είναι το ταβάνι.
Στους 80 έως 84 ετών είναι επίσης παρόμοιο το ποσοστό, 72,3%.
Η ομάδα που σπάει όλα τα ρεκόρ και κοντεύει να φτάσει στο 85% είναι οι 75 με 79 ετών όπως προείπαμε ενώ καλή επίδοση έχει και η αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70 έως 74 ετών που βρίσκεται στο 78,7%.
Από κει και κάτω έχουμε 65 ως 69 ετών στο 66,1 %, 60 έως 64 ετών στο 75,9%, 55 έως 59 ετών στο 72,8 %, 50 έως 54 ετών στο 63,4 %, 45 έως 49 ετών στο 66,1 %, 40 έως 44 στο 41 %, 35 ως 39 στο 53,6 %, 30 έως 34 ετών στο 51,7 %, 25 έως 29 ετών στο 50% και 18 έως 24 στο 39%
Σύμφωνα με τις συστάσεις που εξέδωσε το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων CDC δεν θα χρειαστεί αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό, θα χρειαστεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών που είναι είτε ανοσοκατασταλμένοι λόγω μεταμόσχευσης, λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικης θεραπείας, λόγω γήρανσης και ανοσοκαταστολής που προκαλεί ηλικία και λόγω υπερβολικής έκθεσης στον κορονοϊό όπως είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των υγειονομικών.
Ιδιαίτερη σύσταση και προτροπή έδωσε και η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις οικογένειες που έχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα παχυσαρκία, αναπνευστικές ανεπαρκές και νευρομυϊκά σύνδρομα και νοσήματα να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών τους καθώς οι κίνδυνοι από νόσηση με κορονοϊό είναι υψηλοί σε αυτές τις κατηγορίες
Την ίδια ώρα σε χωριά, πόλεις αλλά και απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμού πόρτα - πόρτα στους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι αλλά και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω γήρατος και κινητικών προβλημάτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4000 εμβολιασμοί σε ένα σύνολο 5270 περίπου αιτημάτων.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις των κινητών συνεργείων που πηγαίνουν πόρτα - πόρτα σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 εμβολιασμοί. Επιπλέον υπάρχουν και ειδικές δράσεις για τις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους Ρομά.