Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Όσο αυξάνονται οι ενδείξεις που θέλουν την ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα να επιτυγχάνει... βήματα προόδου, άσχετα αν αυτό συμβαίνει λόγω της κρίσης, τόσο πιο ουσιαστικό ρόλο αποκτά η ιδιωτική ασφάλιση στην προστασία μας από διάφορα αναπάντεχα γεγονότα. Κατά συνέπεια, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν ασφαλισμένους και μη και σχετίζονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Εσείς, λοιπόν, γνωρίζετε ότι:
...υπάρχουν ακόμη ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα;
Είναι γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν τα προτιμούν καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο Solvency II, τις αναγκάζει να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια για τέτοιου είδους προγράμματα. Κατά συνέπεια, δεν τα προωθούν όσο τα ετησίως ανανεούμενα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας για τη δυνατότητα απόκτησης ισόβιου προγράμματος Υγείας και ενημερωθείτε για τις διαφορές από τα ετησίως ανανεούμενα. Η βασική διαφορά είναι ότι στα «ετήσια» συμβόλαια οι όροι μπορούν να μεταβάλλονται κάθε χρόνο, αλλά τα ασφάλιστρα είναι χαμηλότερα. Όπως και να'' χει, τα ισόβια προγράμματα δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εταιρείες που θα προσφέρουν.
...μετά από πολλές καθυστερήσεις έρχονται πρόστιμα για τα σχεδόν 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα;
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δύο όψεις. Η μία αφορά τους ασφαλισμένους οδηγούς, καθώς με 1 εκατ. ανασφάλιστα στους δρόμους οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος προ εκπλήξεως σε περίπτωση ατυχήματος μόνο μικρές δεν είναι. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία αποζημίωσης είναι περίπλοκη.
Στον αντίποδα, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων οι οποίοι μετά από εξαγγελίες και... τυμπανοκρουσίες, έρχεται, όπως όλα δείχνουν η ώρα να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών είναι ειλημμένη και οι διασταυρώσεις – οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει από πέρσι – είναι πλέον γεγονός. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια, με τα οποία οι οδηγοί καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημερών και να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 250 ευρώ. Όσοι ασφαλιστούν πριν λάβουν το ειδοποιητήριο γλιτώνουν το πρόστιμο. Σε περίπτωση, δε, που ο οδηγός δεν συμμορφωθεί το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ελέγχου απειλείται με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
...η ασφάλεια κατοικίας κοστίζει το μήνα όσο περίπου... δύο καφέδες;
Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη, όμως οι Έλληνες δεν ασφαλίζονται για τον κίνδυνο σεισμού. Στην Ελλάδα ξεσπούν πυρκαγιές κάθε χρόνο και σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς... διακρίσεις, όμως η ασφάλιση πυρός είναι για πολλούς άγνωστη. Το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα στη χώρα μας διαμορφώνεται κοντά στο 12%, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών ασφαλίσεων μέσω των στεγαστικών δανείων.
Όσο για το κόστος, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων σε μία μέση αστική περιοχή μπορεί να ασφαλιστεί για τους βασικούς κινδύνους πυρός με ένα κόστος της τάξης των 50 ευρώ ετησίως – ή 4,16 ευρώ το μήνα, όσο περίπου θα δώσετε για δύο καφέδες!
…μπορεί να είστε ασφαλισμένοι και να μην το γνωρίζετε;
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κεφαλονιά όπου πολλές κατοικίες είχαν κάλυψη για τις ζημιές που προέκυψαν – μέσω ασφάλισης του στεγαστικού δανείου για την απόκτησή τους – και καθυστέρησαν αρκετά να ενημερωθούν σχετικά. Αντίστοιχο φαινόμενο υπήρξε και στις μεγάλες φετινές πλημμύρες στην Αττική, με ιδιοκτήτες οχημάτων που δικαιούνταν το επίδομα ανασφάλιστων ιδίων ζημιών της ΜΙΝΕΤΤΑ (ισχύει για ολική καταστροφή και από φυσικά φαινόμενα).
...μπορεί να είστε ανασφάλιστοι και να μην το γνωρίζετε;
Η κρίση δημιούργησε ένα πεδίο δράσης για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την οικονομική ανάγκη των πολιτών για να τους εξαπατήσουν. Η ελληνική αστυνομία, μάλιστα, έχει εκδώσει σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση για κυκλώματα που εκδίδουν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων.
Είτε, λοιπόν, έχετε αμελήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων του οχήματός σας, ή ακόμα και αν έχετε πέσει θύμα απάτης και έκδοσης πλαστού ασφαλιστηρίου, υπάρχει πλέον (από τον προηγούμενο Μάιο) ένας πολύ εύκολος και απλός τρόπος να το ελέγξετε. Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου (https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx), οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να μάθουν αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο, σε ποια εταιρεία και μέχρι πότε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματα και το ΑΦΜ σας. Είναι η βάση δεδομένων, βάσει της οποίας θα γίνει ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια.
…υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να δικαιούστε έκπτωση στα ασφάλιστρά σας;
Εκπτώσεις λόγω ηλικίας, μη ζημιάς, κατασκευής οικοδομής είναι από τις πιο διαδεδομένες στα ασφαλιστικά προγράμματα. Πέρα όμως από αυτές μπορείτε να επωφεληθείτε από Συνδυαστικές εκπτώσεις ή και ειδικές εκπτώσεις (για ένστολους, για πολυετή συνεργασία με την ασφαλιστική σας κ.ά.).
…όσο μικρό και να είναι ένα μηχανοκίνητο σκάφος, είναι υποχρεωτικό από τον Νόμο να είναι ασφαλισμένο;
Όχι μόνο ισχύει η παραπάνω διαπίστωση, αλλά και σύμφωνα με τον Νόμο 4256 (ΦΕΚ Α'' 92/14-04-2014) τα κατώτατα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης των σκαφών αυξήθηκαν.
Το liberal.gr ανοίγει έναν κύκλο ενημέρωσης για τους αναγνώστες του με ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».