Για «παλαιοκομματικό αντιπολιτευτισμό της εμμονικής εκλογολογίας» κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews.
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως «η παλινδρόμηση στην παρωχημένη εκλογολογία (και μάλιστα λίγους μήνες μετά τις εκλογές) δυσχεραίνει την αναγκαία εθνική προσπάθεια, κάτι που γίνεται αντιληπτό από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας, την οποία έλαβε, παρουσιάζοντας στον ελληνικό λαό χωρίς εξωραϊσμούς την κατάσταση. Και θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Φίλης τόνισε πως «η παρουσία του με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές του επιδρά πια μόνο αρνητικά σε κυρίως στα εργασιακά και το ασφαλιστικό».
Για τους πρόσφυγες και ειδικότερα τα παιδιά των προσφύγων ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, η επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής, η ισχυροποίηση των δομών φιλοξενίας ώστε να προστατευτούν τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο από ασθένειες, τραύμα, βία, εκμετάλλευση και παράνομη διακίνηση».
«Προγραμματίζουμε τάξεις υποδοχής, ώστε τα παιδιά πρόσφυγες να μαθαίνουν ελληνικά αλλά και άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα, προκειμένου να προετοιμασθεί η μετάβαση σε άλλη χώρα. Ήδη στα κέντρα φιλοξενίας έχουν συγκροτηθεί δομές δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρότερα παιδιά. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν εμπειρία, γιατί έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ένταξης χιλιάδων παιδιών-μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας. Και η στάση τους αυτή ανταποκρίνεται στο μεγάλο απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας προς τους πρόσφυγες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα ανέφερε ότι «θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει δημιουργηθεί αξιοπρεπής λατρευτικός χώρος για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία».
Για το μάθημα των Θρησκευτικών υπογράμμισε πως «η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών με κατάργηση του ομολογιακού του χαρακτήρα του αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει συγκροτηθεί επιτροπή, όπου αξιολογείται η δίχρονη πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων, που έχουν τη θετική γνώμη μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών θεολόγων. Η Εκκλησία, όπως και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, θα διατυπώσει τις απόψεις, αλλά είναι συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας να αποφασίζει για τα θέματα της Εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε συνέβη κατά το παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν εγκρίθηκαν τα νέα βιβλία Θρησκευτικών, παρά την αντίδραση της Εκκλησίας»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ