Ν. Κοτζιάς: Σήμερα ξεκινήσαμε μία σπουδαία τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Παλαιστίνη

Ν. Κοτζιάς: Σήμερα ξεκινήσαμε μία σπουδαία τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Παλαιστίνη

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης πήρε σάρκα και οστά. Τα θεμέλια μπήκαν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 71ης ΓΣ του ΟΗΕ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο Έλληνας υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τους ομολόγους του, Ιωάννη Κασουλίδη και Ριάντ Μαλκί, αντίστοιχα.

Μία πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά που έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτυχία των ήδη υφιστάμενων σχημάτων συνεργασίας της Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο που δημιουργούν νέες δυνατότητες συνεργασίας, αλλά και ευκαιρίες, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ ειδικότερα για την Αθήνα υπογραμμίζει το ρόλο της Ελλάδας ως «γεφυροποιού» και «έντιμου διαμεσολαβητή» στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα ξεκινήσαμε μία σπουδαία τριμερή συνεργασία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, την συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τις τρεις χώρες.

«Αποφασίσαμε να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών μας διευθυντών που θα προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση υπουργών για τον Ιανουάριο του 2017», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι «τα θέματα είναι η στρατηγική κατάσταση στην περιοχή και η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας», καθώς και «η συνεργασία σε μία σειρά από τομείς, από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας».

Επίσης, όπως σημείωσε, συζητήθηκε και η «ανάγκη να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή των διεθνών νόμων στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών».

Ερωτηθείς για τη θέση της παλαιστινιακής πλευράς ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ήταν πολύ ευχαριστημένη διότι είναι μία πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά διμερή φόρα που συνήθως έχει και εισέρχεται σε αυτά τα τριμερή με τις θετικές επιπτώσεις που έχουν για τη θέση κάθε χώρας που συμμετέχει».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Δεν ρωτήθηκε και δεν ρωτάμε τρίτους, όπως δεν ρωτήσαμε και τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ. Γενικά ο κανόνας είναι -και το δηλώνουμε ξανά- ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μία θετική και όχι αρνητική ατζέντα μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών».

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στις χθεσινές συναντήσεις του με σημαντικότερη αυτή με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Μπάιντεν, κατά την οποία συνόδευε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι συζητήθηκαν οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και οι γενικότερες εξελίξεις στην Αμερική και την Ευρώπη.

Ιδιαίτερης σημασίας, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «ήταν οι δυο συναντήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη δημιουργία της Ομάδας των μεγάλων και ιστορικών πολιτισμών που συνεχίζουν να διαδραματίζουν και σήμερα ρόλο (GC10) και αφορούσαν το Ιράκ, ως εκπρόσωπο της Μεσοποταμίας και της Βαβυλωνίας, και τη Βολιβία που έχει 4,5 χιλιάδες χρόνια παράδοσης πνευματικού πολιτισμού».

Ενημερώνοντας ο κ. Κοτζιάς και για τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, εξήγησε ότι συζήτησαν «για ακόμη μια φορά, το Κυπριακό και την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια όλου του κυπριακού λαού, μια λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα πάνω στο νησί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ