N. Μηταράκης: Η ιστορία του κ. Τσίπρα δεν είναι «success story», αλλά «failed story»

N. Μηταράκης: Η ιστορία του κ. Τσίπρα δεν είναι «success story», αλλά «failed story»

Η ιστορία του κ. Τσίπρα δεν είναι «success story», αλλά «failed, αποτυχημένο, story», δήλωσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νίσυρο και τις εξαγγελίες για τη στήριξη της νησιωτικότητας, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Κρίμα το ταξίδι στη Νίσυρο. Η ιστορία του κ. Τσίπρα δεν είναι ούτε "success story" ούτε "true story", που έλεγε ο κ. Τσακαλώτος προχθές, αλλά ένα "failed, αποτυχημένο, story". Το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ έχει ήδη καταργηθεί, ύστερα από πρόταση του κ. Τσίπρα, σε πολλά νησιά ήδη εδώ και μήνες και τελικά θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά μετά από μία βραχύβια περίοδο αναστολής, όπως είπε προχθές, στο Μαξίμου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Άρα γιατί πανηγυρίζουμε;»

Ο κ. Μηταράκης μίλησε για «προσωρινή υπαναχώρηση», την οποία χαρακτήρισε θετική, αλλά και για «νίκη των νησιωτών, οι οποίοι όμως στο θέμα του ΦΠΑ, που είναι μεγάλα ποσά, απαιτούν μόνιμη λύση, μία λύση που δεν θα αλλάξει σε λίγους μήνες», ενώ έκανε λόγο και για «γενικόλογες προτάσεις για δομές της νησιωτικότητας που υπήρχαν ήδη στον νόμο περί νησιωτικότητας, που είχε περάσει το 2013 η Νέα Δημοκρατία».

«Το πρόβλημα του ΦΠΑ στα νησιά είναι πολύ μεγάλο» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και εξήγησε: «Δεν είναι ένα βοήθημα για τους νησιώτες. Είναι ένας μηχανισμός που εξισώνει το κόστος διαβίωσης στα νησιά, τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλο μεταφορικό κόστος για να έρθουν προϊόντα από την ηπειρωτική Ελλάδα και το ανάποδο».

Χαρακτήρισε «μικροποσά» τα χρήματα για έργα στα νησιά, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «δίνει ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με αυτό που παίρνει από τους νησιώτες από την οριστική κατάργηση του ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ένα αυτογκόλ στο θέμα της διχογνωμίας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξηγώντας: «Οι μόνοι που πραγματικά πιέζουν για μείωση του χρέους της Ελλάδας και οι μόνοι που πιστεύουν σε μείωση των πλεονασμάτων είναι το ΔΝΤ, όπως φαίνεται και από το άρθρο του κ. Τόμσεν. Η Ελλάδα βιάστηκε να συμφωνήσει μια πολύ μικρή απομείωση χρέους [...] παραχωρώντας όμως μακροπρόθεσμα 3,5 πλεονάσματα. Μπήκαμε, λοιπόν, και παίξαμε το παιχνίδι της Γερμανίας απέναντι στο ΔΝΤ και τώρα βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι με μακροπρόθεσμα, μεγάλα πλεονάσματα [...] Δεν εκμεταλλευτήκαμε τη διχογνωμία. Αντιθέτως διαλέξαμε την πλευρά των Γερμανών, οι οποίοι για εμάς, αυτή τη στιγμή, προτείνουν ένα σκληρότερο πρόγραμμα».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν άμεσα εκλογές «για το καλό του τόπου» κι επειδή «η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής» αλλά, όπως σημείωσε, «ο κ. Τσίπρας έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ