«Η Γαλλία πάντα ήταν με το μέρος μας. Την κρίσιμη στιγμή, στην ταραχώδη περίοδο του 2015, χάρη στη Γαλλία διασφαλίστηκε η παραμονή μας εντός του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας le Monde και τη δημοσιογράφο Adea Guillot.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα σύμβολο. Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Ευρώπη, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση».
«Πρέπει να ξανακάνουμε ελκυστικό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τους λαούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε περισσότερη σύγκλιση. Χρειαζόμαστε θάρρος για να κατευθυνθούμε σε ένα φεντεραλισμό της προόδου. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από έναν κοινό προϋπολογισμό, έχει ανάγκη από μηχανισμούς που θα μειώσουν το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της», τόνισε επίσης ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη και με θέσεις που προσεγγίζουν τις αντίστοιχες του Παρισιού.
Πάντως, στο ερώτημα της δημοσιογράφου εάν η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον Em. Macron να υποστηρίξει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους της χώρας, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. «Κερδίσαμε κάποια πράγματα και η θέση της Γαλλίας μας ικανοποίησε σε αυτά τα σημεία… Στο τελευταίο Eurogroup πήραμε μια παράταση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση των πληρωμών) για 15 επιπλέον χρόνια και κυρίως τη ρήτρα ανάπτυξης, η οποία αλλάζει τη λογική της αποπληρωμής του χρέους. Πλέον, πρέπει καταρχάς να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στη συνέχεια να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Πριν, η λογική ήταν ότι, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, πρέπει να εξυπηρετείται το χρέος, ακόμη και εις βάρος της απασχόλησης», είπε ο κ. Παππάς.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πρακτικά παρέκαμψε και ένα άλλο ερώτημα που του τέθηκε, όσον αφορά τις πολιτικές διαφορές ή ομοιότητες ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γαλλίας. «Είστε μια αριστερή Κυβέρνηση. Ο Emmanuel Macron έχει μια οικονομική ατζέντα για τη Γαλλία που χαρακτηρίζεται μάλλον φιλελεύθερη. Τι περιμένετε πραγματικά ως αλλαγή δυναμικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως, όσον αφορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας, η οποία σας έχει επιβληθεί τα τελευταία επτά χρόνια;», ρώτησε η δημοσιογράφος, για να λάβει την εξής απάντηση: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα δύο αυτά πράγματα. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις πολιτικές που επιλέγει ο καθείς στο εσωτερικό της χώρας του. Η ατζέντα αναφορικά με την ευρωπαϊκή λειτουργία αποτελεί ένα άλλο ζήτημα».
Φωτογραφία: SOOC