Κορύφωση των κρουσμάτων γύρω στις 20 Μαρτίου «βλέπει» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου ίσως χρειαστούν 150 κλίνες ΜΕΘ παραπάνω, φτάνοντας τις 620. «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», υπογράμμισε.
Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».
Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. «Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο», επισήμανε ο κ. Τζάνακης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.