Ν. Ξυδάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία στην κυβέρνηση

Ν. Ξυδάκης: Δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία στην κυβέρνηση

 

Τις διαφορετικές τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σημειώνοντας πως την ευθύνη των εθνικών θεμάτων την έχει ο πρωθυπουργός και όσα δεν ακολουθούν αυτή τη γραμμή ίσως βλαπτικά. 

Μιλώντας στο Κόκκινο, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κακοφωνία και θα πρέπει να είναι πάγια ελληνική πολιτική να μην ανταποδίδει επιπόλαιους και επιθετικούς χαρακτηρισμούς.

«Είναι διαφορετική η πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία, οι Τούρκοι πολιτικοί απευθύνονται αδιαμεσολάβητα στο θυμικό του λαού υπό άλλες πολιτικές συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι ισχύει στρατιωτικός νόμος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι για πολιτικά φρονήματα, είναι μία άλλη εντελώς κατάσταση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι διεξάγει ιερό πόλεμο, ότι οι στρατιώτες είναι μάρτυρες που πεθαίνουν για τον Μωάμεθ. Είναι άλλη πολιτική συγκρότηση, δεν μπορείς να απαντήσεις με τα ίδια λόγια, να κάνεις πολιτική με τον ίδιο τρόπο», είπε ο κ. Ξυδάκης. 

Επίσης, τόνισε ότι «θεσμικά, αυτός που έχει την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων είναι ο πρωθυπουργός, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και ίσως βλαπτικά εάν δεν ακολουθούν αυτή τη γραμμή».

Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή η ένταση δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά καθώς περνούν οι ημέρες θα έχουμε άλλες εξελίξεις, νομίζω ότι θα γίνει μία απεμπλοκή εκεί».

«Υπάρχει μία παράδοση πίεσης της Τουρκίας προς δυσμάς, προς την ελληνική πλευρά και αυτή την περίοδο έχει κλιμακωθεί, για πολλούς λόγους, γεωπολιτικούς, εσωτερικούς, πολιτικούς και ιστορικούς. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, με σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των φραστικών προκλήσεων, αμεσότητα σε προκλήσεις όπως αυτή με το ελικόπτερο στα Δωδεκάνησα», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Σημείωσε ότι «στρατηγικά, πρέπει να δούμε πώς θα αναπτύξουμε ένα πλέγμα συμμαχιών και διπλωματικών σχέσεων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε κίνηση της Τουρκίας». Αυτό δεν αφορά μόνο διαβήματα, είναι «οι κινήσεις που κάνεις συνάπτοντας συμμαχίες, σοβαρές συνεργασίες, με όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια», όπως διευκρίνισε.

Θύμισε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει καν τι συμβαίνει σε περίπτωση διένεξης μελών, υπάρχει ένα παράδοξο», καθώς και «το δυσάρεστο προηγούμενο του 1974 που υπήρξε σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, ανεπίσημα τουλάχιστον. Πήγαν Έλληνες στρατιώτες στην Κύπρο, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Το ΝΑΤΟ δεν παρενέβη και ο Κ. Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας για μερικά χρόνια».

«Γνωρίζουμε ότι παρασκηνιακά και πολιτικά θα γίνονται κινήσεις ώστε να μην υπάρξει μία ρήξη που θα απειλούσε όλο το οικοδόμημα της Συμμαχίας, αλλά δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας προσφυγή, τουλάχιστον επισήμως δεν θα είναι», τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

Φωτογραφία: Intime News