Το μήνυμα ότι οι σοσιαλιστές και η αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, δημιουργώντας μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, μια μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Αθήνα και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
«Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους Ευρωπαίους πολίτες» είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινές δράσεις προκειμένου να αντιστραφεί «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού».
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη σημασία της συνόδου του Σαββάτου, που αποτελεί μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και υπογράμμισε πως «παρόμοιες συναντήσεις είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει αποτύχει ως οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. «Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη» προσέθεσε.
Τη συνάντηση θα την απασχολήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. «Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ: To Σάββατο πραγματοποιείται στην Αθήνα σύνοδος με τη συμμετοχή ομολόγων σας υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ποια θέματα θα την απασχολήσουν;
Απ: Να διευκρινίσω καταρχάς ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: του Γάλλου Αρλέμ Ντεζίρ, του Ιταλού Σάντρο Γκότσι και της Πορτογαλίδας Μαργκαρίτα Μαρκές. Έχουν γίνει ήδη άλλες δύο συναντήσεις, στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Στη δεύτερη, στη Ρώμη, είχαμε κληθεί ως παρατηρητές εγώ και ο Νίκος Παππάς. Στη διάρκειά της συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί η επόμενη στην Αθήνα. Με τους ομολόγους μας έχει αναπτυχθεί στενή σχέση, που οφείλεται εκτός των άλλων και στο ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως απαραίτητος κρίκος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης.
Άλλωστε η χώρα μας καλείται εδώ και καιρό, μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παρίσταται ως παρατηρητής σε παρόμοιες συναντήσεις κορυφής. Σε αυτές αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς.
Σχετικά με τη θεματολογία, τη συνάντηση θα απασχολήσουν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.
Επιπλέον, θα συζητηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, για την ασφάλεια και την ενωσιακή εξωτερική πολιτική. Είναι δεδομένη η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πανευρωπαϊκά σε έρευνες κοινής γνώμης αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Μας απασχολεί λοιπόν η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερ: Τι προσδοκάτε από αυτή την πρωτοβουλία;
Απ: Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. ''Αλλωστε, η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Βρισκόμαστε σε μία εποχή κρίσιμη, όπου σοσιαλιστές και αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, να σκεφτούν και να προτείνουν λύσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κοινές δράσεις πρέπει να ενισχυθούν, αν θέλουμε να αναστρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους ευρωπαίους πολίτες. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα παρουσιάζεται από τους οπαδούς του ως φυσικός νόμος, ως ιστορική αναγκαιότητα. Εντούτοις, οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν ότι έχει αποτύχει ως οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο. Προκάλεσε έκρηξη της ανισότητας και ρήγματα στην κοινωνική συνοχή. Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη. Παρόμοιες συναντήσεις λοιπόν είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας.
Ερ: Πόσο απειλητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, στην οποία αναφερθήκατε;
Απ: Η απειλή είναι σοβαρή και εδράζεται ακριβώς στην νεοφιλελεύθερη θεολογία της λιτότητας, της καταστροφικής πίεσης που ασκείται στα μεσαία και κατώτερα στρώματα, στην εγκατάλειψη της κοινωνικής Ευρώπης. Επιπλέον η προσφυγική κρίση δίνει τροφή στην ακροδεξιά, που σπέρνει το φόβο και δοκιμάζει τι μπορεί να ψαρέψει καλλιεργώντας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Υπάρχει συνεπώς ανησυχία για επανάληψη φαινομένων που ζήσαμε στον σκοτεινό 20ου αιώνα της Ευρώπης - στον μεσοπόλεμο.
Είναι κάτι που έθεσε τόσο καίρια και με τόση διαύγεια μόλις πριν λίγες μέρες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid bin Ra''ad, προειδοποιώντας μας για τη δράση και την απήχηση των δημαγωγών: «όλοι τους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, επιδιώκουν να αναβιώσουν ένα παρελθόν αγνό και γαλήνιο, με τους ανθρώπους στα ηλιόλουστα λιβάδια ενωμένους στη βάση της θρησκείας ή της εθνικότητας, να ζουν ειρηνικά, απαλλαγμένοι από τα ξένα στοιχεία, το έγκλημα, τον πόλεμο. Ένα παρελθόν που ασφαλώς δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, οπουδήποτε. Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη για αιώνες ολόκληρους ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Όσοι επικαλούνται ένα τέτοιο -ανύπαρκτο- παρελθόν, απλώς εξαπατούν το κοινό τους και το κάνουν με έξυπνο τρόπο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ