Ως τακτική άμυνας απέναντι σε μια εχθρική και επιθετική ενέργεια, όπως το κλείσιμο των συνόρων, χαρακτήρισε την απόφαση για ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας από τη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης.
Έκανε λόγο για λελογισμένη, ήπια και σοβαρή αντίδραση εκ μέρους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι θα φανεί στη διεθνή κοινότητα ποιος εφαρμόζει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από εταίρους και συμμάχους.
Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε πως συμφωνεί με την άποψη ότι η Ευρώπη οδηγείται με τις αποφάσεις που έχουν λάβει επτά χώρες σε de facto κατάργηση της Σένγκεν. Συνέστησε, πάντως, υπομονή έως τις 7 Μαρτίου όπου στη Σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες για λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, "βλέπει" στην Ευρώπη αλλαγή του κλίματος υπέρ των φωνών της λογικής στο θέμα του προσφυγικού.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώσε πως «το σοκ από την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας και το ντόμινο που προκάλεσε είναι τέτοιο, ώστε οι σώφρονες βλέπουν με φόβο το τι ξετυλίγεται και ήδη αρχίζει μια αναδίπλωση. Οι σκανδιναβικές χώρες θα είναι μάλλον πολύ κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ και σε αυτά που συζητάει η Ελλάδα και τώρα συζητάει και η Ιταλία» εκτίμησε ο κ. Ξυδάκης.
«Δεν μπορούν τρία ή τέσσερα κράτη, υπό την πίεση επικείμενων εκλογών ή μιας ακροδεξιάς ρητορικής ακροδεξιών κομμάτων που εμφανίζουν άνοδο, να γράψουν την ιστορική μοίρα της Ευρώπης. Δεν είναι όλοι άφρονες, δεν είναι όλοι αιφνιδιασμένοι» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.
Αισιόδοξος ότι θα εκτονωθεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
«Θα πάρουν τους ανθρώπους από την Ελλάδα, θα δοθεί άσυλο, θα δημιουργηθούν οι μηχανισμοί, υπάρχουν ήδη σχεδιασμοί και από τα Ηνωμένα Έθνη και σε συνεργασία με την Ελλάδα και από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς», επισήμανε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογραμμίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εκπονηθούν όσο γίνεται νωρίτερα τα προγράμματα μετεγκατάστασης και να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνονται στα σύνορα.
Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, ο τρόπος που γίνεται η διαλογή στα σύνορα με την πΓΔΜ αποτελεί παραβίαση πολλών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να πειστούν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά για όλους. «Δεν είναι ανοιχτά για όλους, είναι για πάρα πολύ λίγους και να μη συνωστίζονται εκεί» είπε συμπλήρωσε: «Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς να πάνε σε κάποιους χώρους φιλοξενίας που ετοιμάζουμε ταχύτατα».
Επανέλαβε ότι το κλειδί των εξελίξεων στο προσφυγικό βρίσκεται στην Τουρκία, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα θα αναγκαστεί να επιδείξει μια διαφορετική στάση με δεδομένο –όπως είπε– στα νώτα της έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει κονδύλια από την ΕΕ για τη διαχείριση της κατάστασης, ο κ. Ξυδάκης απάντησε: «Θα διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν, αλλά και αυτά που της αναλογούν στις έκτακτες συνθήκες που περνάει». Χαρακτήρισε, δε, «μικροεθνικές πολιτικές» τους φράκτες που κατασκευάζονται και τους συνοριακούς ελέγχους που εφαρμόζουν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Καταλήγοντας, είπε όταν περάσει η προσφυγική κρίση, κάθε χώρα θα έχει να επιδείξει το δικό της πολιτικό κεφάλαιο και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις χώρες που υψώνουν τείχη, θα έχει να επιδείξει τη διάσωση 120.000 ανθρώπων από πνιγμό.