Την ανάγκη να παραμείνει αναμμένο το «φως» της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα τα απάνθρωπα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Στο ίδιο μήνυμα το ΚΙΣΕ τονίζει ότι στις 27 Ιανουαρίου του 1945 πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση του Άουσβιτς και εκφράζει αισιοδοξία για τη διάδοση ενός πανανθρώπινου μηνύματος ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό.
Αναλυτικά στο μήνυμά του το ΚΙΣΕ αναφέρει τα εξής:
«ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις "πορείες θανάτου", μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας.
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού.
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ, αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του Άουσβιτς, και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και είναι δίπλα μας, ακόμα ζωντανοί μάρτυρες της φρίκης που βίωσαν και πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ, κάθε φορά που δάσκαλοι και μαθητές επισκέπτονται μαρτυρικούς τόπους, βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και μαθαίνουν. Είναι το "φως" της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να διαδοθεί ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό».