Στην ανησυχία πως η μόλυνση από τον κορονοϊό δεν δημιουργεί ανοσία και άτομα που θεωρήθηκαν κρούσματα και τον αντιμετώπισαν μπορεί να βγουν ξανά θετικοί, αναφέρεται σε ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, επικαλούμενος ευρήματα στην Κορέα όπου φαίνεται πως ασθενείς που ξανανοσούν έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο.
Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:
Τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού ανανεώνονται συνεχώς και έχουν χρόνο ημιζωής έως και τρεις μήνες. Το γενετικό υλικό του κορονοϊού μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ PCR έως δύο μήνες και μετά το θάνατο του κυττάρου.
Στην Κορέα, από την Κυριακή, 263 άτομα επαναδιαγνώστηκαν θετικά για την ασθένεια COVID -19 μετά από τεστ μοριακής ανάλυσης. Είχαν ήδη θεωρηθεί απαλλαγμένοι από τον ιό μετά από τεστ, και μεταξύ αυτών 17 ήταν και ανήλικοι ή έφηβοι, δήλωσε το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο.
Τα ευρήματα της επιτροπής επιβεβαίωσαν μια προηγούμενη εκτίμηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) ότι οι ασθενείς που ξανανοσούν, φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο.
Ακόμα πιο σημαντικό πως, όπως ανέφερε το KCDC, δεν υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα ζωντανού ιού μετά από καλλιέργεια ιών από κλινικά δείγματα ασθενών που έχουν αναρρώσει.