Νέες κυρώσεις κατά Β. Κορέας προαναγγέλλει ο D. Trump - Εγκρίνει η ΕΕ

Νέες κυρώσεις κατά Β. Κορέας προαναγγέλλει ο D. Trump - Εγκρίνει η ΕΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις ενάντια σε άτομα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Ο Trump, πριν από μια συνάντησή του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε τις κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με το απομονωμένο κράτος, ενώ επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις θα κόψουν πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει τα οπλικά της συστήματα.

Παράλληλα είπε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν επίσης να πλήξουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τα εμπορικά δίκτυα της Πιονγιάνγκ.

Τομείς όπως η υφαντουργία, αλιεία, τεχνολογία πληροφοριών και µεταποιητικές βιοµηχανίες, είναι ανάμεσα σε αυτές που οι ΗΠΑ στοχεύουν να πλήξουν.

Οι νέες κυρώσεις δίνουν τη διακριτική ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε αλλοδαπές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που σχετίζονται με εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα.

Τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα του διατάγματος στοχεύουν αποκλειστικά μια χώρα, τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in περισσότερες ενέργειες που μπορεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτηση αν ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός με το καθεστώς, ο μεγιστάνας απάντησε: "Γιατί όχι;" 

Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin (το υπουργείο του είναι αρμόδιο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 15.00, τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) ενώ μιάμιση ώρα αργότερα θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley.

Την Τρίτη, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Trump είπε ότι "θα καταστρέψει εντελώς" τη Βόρεια Κορέα αν απειληθούν οι ΗΠΑ και αποκάλεσε "πυραυλάνθρωπο" τον ηγέτη της χώρας Kim Jong-un.

S. Lavrov: Η στρατιωτική υστερία οδηγεί σε αδιέξοδο και στην καταστροφή

«Η στρατιωτική υστερία» στην αντιμετώπιση της κρίσης της Βόρειας Κορέας «δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, αλλά επίσης στην καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τρίτη να «καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, καταδικάζοντας παράλληλα τον «τυχοδιωκτισμό» της Πιονγκιάνγκ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «στηρίξει τον οδικό χάρτη που έχει προτείνει η Ρωσία και η Κίνα» για την παράλληλη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, πρόταση που έχει απορρίψει η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομη την οποιαδήποτε επιβολή μονομερών κυρώσεων πέρα από εκείνες που έχουν επιβληθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νότια Κορέα

Εν τω μεταξύ, η Νότια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι δεν επιδιώκει την «κατάρρευση» της Βόρειας Κορέας και κάλεσε σε έναν κατευνασμό των εντάσεων γύρω από τη βορειοκορεατική πυρηνική κρίση προκειμένου να αποφευχθεί μια «τυχαία στρατιωτική αντιπαράθεση» με την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ωστόσο το βορειοκορεατικό καθεστώς του Kim Jong-un πρέπει «να σταματήσει αμέσως τις παράλογες επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πτώση» και να «αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του με επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο», επέμεινε ο Moon Jae-in. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «απαντήσει με πιο σθεναρό τρόπο» εφαρμόζοντας τις κυρώσεις και εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής «και άλλων μέτρων σε περίπτωση νέων προκλήσεων».

Η ΕΕ εγκρίνει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το "πράσινο φως" για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, ανέφεραν πολλές διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Κίνα καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει περαιτέρω προς μια «επικίνδυνη κατεύθυνση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει περαιτέρω προς μια «επικίνδυνη κατεύθυνση» με το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο για την κρίση με την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων της Πιονγκιάνγκ.

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ενώπιων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νέα πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο, ούτε στα βόρεια, ούτε στα νότια των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ