Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Edouard Philippe

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Edouard Philippe

Ο νέος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron διόρισε σήμερα στη θέση του πρωθυπουργού τον συντηρητικό Edouard Philippe. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος επέλεξε οικειοθελώς έναν πρωθυπουργό που δεν ανήκει στο κόμμα του.

Ο Edouard Philippe, 46 ετών, είναι βουλευτής, δήμαρχος της Χάβρης και στενός συνεργάτης του συντηρητικού Alain Juppe και ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, με το Reuters να σημειώνει πως θα αποτελέσει αντίβαρο στους πρώην σοσιαλιστές βουλευτές που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Macron.

Ο E. Philippe δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή φιγούρα στη Γαλλία μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να αναφέρουν ότι είναι από τους κύριους υποψηφίους για πρωθυπουργός.

Όπως παρατηρούν οι New York Times, ο Philippe αντικατοπτρίζει πολλούς τρόπους τον κ. Macron: Και οι δύο είναι νεότεροι από τους περισσότερους γάλλους πολιτικούς και οι δύο πήγαν στα κορυφαία γαλλικά πανεπιστήμια ενώ και οι δύο εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Macron είχε εργαστεί στην επενδυτική τραπεζική για τη Rothschild και ο Philippe ως δικηγόρος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton και ως επικεφαλής των δημόσιων υποθέσεων της Areva, του γαλλικού γίγαντα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Πιστεύω ότι ξέρουν και αρέσει ο ένας στον άλλον λόγω της πνευματικής ειλικρίνειας και της αυστηρότητάς τους», δήλωσε ο Benjamin Griveaux, εκπρόσωπος του κ. Macron και υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο διορισμός ενός κεντρώου ρεπουμπλικάνου ως πρωθυπουργού μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, εκτιμούν οι NYT, καθώς ο Macron προσπαθεί να πείσει περισσότερους μετριοπαθείς να συμμετάσχουν στο κόμμα του, En Marche! πριν από τις εκλογές - ή τουλάχιστον να συνεργαστούν στο Κοινοβούλιο. 

Η εκλογή του Macron ανατάραξε τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας, με τον ίδιο να επιθυμεί να προσελκύσει μετριοπαθείς τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Σοσιαλιστές, τον παραδοσιακό σχηματισμό της αριστεράς πτέρυγας της Γαλλίας, ώστε να περιθωριοποιήσει και τα δύο μέρη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα διασπαστούν γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναμορφώνεται η πολιτική ζωή», είχε δηλώσει ο Macron σε συνέντευξή του στο Le Parisien πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου νίκησε τον ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen.

Σημειώνεται ότι οι γάλλοι πρόεδροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους πρωθυπουργούς τους, αλλά μόνο εάν κατέχουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, το κόμμα που κυριαρχεί έχει τη δύναμη να επιμείνει ώστε ένα από τα μέλη του να γίνει πρωθυπουργός.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Macron θα μπορούσε να αναγκαστεί να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό του, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου.

Ποιος είναι ο Edouard Philippe

O μέχρι πρότινος δήμαρχος της Χάβρης επέδειξε συνέπεια και υπομονή στην κατάκτηση των εκλογικών θέσεων συνήθως με καλά αποτελέσματα.

Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Edouard Philippe περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Antoine Rufenacht, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Edouard Philippe δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP - το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Alain Juppe.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια  δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Nicolas Sarkozy.

Ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει όμως να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Απο την πλευρά του, ο Alain Juppe στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Εθνοσυνέλευση, ο οποίος παραιτήθηκε.

Aπό το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Alain Juppe στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Fillon, ο Philippe εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Fillon.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Edouard Philippe κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Emmanuel Macron θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Philippe αναφέρεται ότι έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση. 

Διαβάστε ακόμα:

- Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Edouard Philippe

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ