Τον Ντόμινικ Ράαμπ, μέχρι πρότινος υπουργό οικιστικής ανάπτυξης, διόρισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην θέση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις.
Ο Ράαμπ ήταν ένας από τους επιφανής υποστηρικτές της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το δημοψήφισμα του 2016 και είναι μέλος της νεότερης γενιάς πολιτικών των Συντηρητικών, όντας 44 ετών. Εδώ και καιρό θεωρείτο από τα ανερχόμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι παραιτήσεις του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση Μέι λίγες ώρες μετά την απόφαση της να επιλέξει «μαλακό» Brexit.
Ντ. Ντέιβις: Δεν θα ενθαρρύνω άλλους υπουργούς να παραιτηθούν
Ο Ντέιβις, δήλωσε ωστόσο ότι δεν θα ενθαρρύνει κι άλλους υπουργούς να παραιτηθούν και ότι η Μέι θα επιβιώσει από τη δική του αποχώρηση. «Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τονίζει ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι. «Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», προσθέτει.
Ερωτηθείς σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC εάν θέλει ή αναμένει άλλοι υπουργοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ο Ντέιβις απάντησε πως όχι. «Η απλή αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις συνείδησης, αποφάσεις αρχής μόνοι τους, αποφασίζοντας για τον εαυτό τους», δήλωσε. «Δεν μπορείς να λάβεις την απόφαση για κάποιον άλλον και δεν μπορείς να την φορτώσεις σε κάποιον άλλον».
Από την πλευρά της η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, η Μέι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή της υιοθέτησε μια «κοινή θέση» υπέρ της δημιουργίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. μετά την έξοδο από την Ενωση. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τη διαπραγματευτική θέση που συμφώνησε η Βρετανή πρωθυπουργός για να εξετάσει αν αυτή είναι «εφικτή και ρεαλιστική». Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».
Με την πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο να «φουντώνει», τα στελέχη της κυβέρνησης διχάζονται μεταξύ «σκληρού» και «μαλακού» Brexit.
Διαβάστε ακόμα:
- Γκι Φέρχοφσταντ: H κυβέρνηση να μείνει ενωμένη μετά την παραίτηση του Ντέιβις
- Ποιος είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο νέος Βρετανός υπουργός για το Brexit