Δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη Νικαράγουα, επέμεινε η κυβέρνηση της χώρας χθες Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με απεσταλμένο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που πρότεινε να επισπευστεί η προσεχής εκλογική διαδικασία για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία συνεχίζει να σιγοβράζει.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα τον τελευταίο χρόνο προκάλεσαν τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στη Νικαράγουα αφότου ο άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών ανέκτησε την εξουσία το 2007.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα επανέλαβε ότι οι επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο το 2021. Η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί αυτό το θέμα στον διάλογο που διεξάγει με την αντιπολίτευση με σκοπό να διευθετηθεί η πολιτική κρίση, πρόσθεσε.
«Το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα τις εκλογικές περιόδους στη Νικαράγουα», είπε ο Μονκάδα σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με αντιπρόσωπο του ΟΑΚ. «Ο πρόεδρος Ορτέγα εξελέγη από τη μεγάλη πλειοψηφία των Νικαραγουανών [για νέα θητεία] ως το 2021», θύμισε.
Η πρόταση του ΟΑΚ συνίσταται στο να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και να προσφερθεί βοήθεια στην εκλογική επιτροπή της Νικαράγουας, διευκρίνισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Στέλεχος του ΟΑΚ απέφυγε να σχολιάσει τη συνάντηση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο έχει καλέσει επανειλημμένα τη Μανάγκουα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η αντιπολίτευση απαιτεί εξαρχής ο Ορτέγα να παραιτηθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ηγέτης του FSLN απορρίπτει το ενδεχόμενο και επισημαίνει πως η αντιπολίτευση δεν θα αποδεχόταν την ήττα της. Έχει χαρακτηρίσει τις διαδηλώσεις μέρος μιας συνωμοσίας των αντιπάλων του για την ανατροπή του, ένα «πραξικόπημα» που υποστηρίχθηκε από «τρομοκράτες».
Οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από τον Ορτέγα, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Τουλάχιστον 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 600 φυλακίστηκαν στις ταραχές που άρχισαν την άνοιξη του 2018, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ