Ντ. Κάμερον:  Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις μυστικές υπηρεσίες και τα αεροδρόμια διεθνώς

Ντ. Κάμερον: Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις μυστικές υπηρεσίες και τα αεροδρόμια διεθνώς

Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοία για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χθες.

Σε γραπτή δήλωση από την Τουρκία, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Κάμερον δήλωσε ότι ως μέρος μιας ευρύτερης πενταετούς αναθεώρησης άμυνας και ασφάλειας που θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα προσθέσει 1.900 αξιωματικούς στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αλλάξει τη διαδικασία ασφάλειας στις επιβατικές πτήσεις.

Ο τωρινός προϋπολογισμός για ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατ. λίρες) το χρόνο, ποσό που σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε εξειδικευμένο προσωπικό να παρέξει βοήθεια σε διεθνή αεροδρόμια - ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου ταξιδεύουν πολλοί Βρετανοί τουρίστες - σε προσωπικό, υλικό και εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έρευνα σε τεχνολογίας ανίχνευσης κινδύνων.

Η Βρετανία επιδιώκει να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς κατά του ΙΚ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε επίσης ότι επιδιώκει η Βρετανία να πραγματοποιεί και αυτή αεροπορικά πλήγματα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμη να πείσει κι άλλους βουλευτές για να υποστηρίξουν την ενέργεια αυτή.

"Πάντοτε έλεγα ότι πιστεύω πως είναι λογικό και ότι θα πρέπει (να γίνει αυτό), το Ισλαμικό Κράτος δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας οπότε ούτε και εμείς θα έπρεπε, αλλά χρειάζεται να αναπτύξω το επιχείρημα, χρειάζεται να το φέρω στο κοινοβούλιο, χρειάζεται να πείσω περισσότερους ανθρώπους", δήλωσε ο Κάμερον στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

"Δεν θα κάνουμε αυτήν την ψηφοφορία αν δεν διαπιστώσουμε ότι το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει την πρόταση αυτή, επειδή μια αποτυχία σε αυτό θα ήταν επιζήμια. Το θέμα δεν είναι αν θα ζημιωνόταν η κυβέρνηση, αλλά να μην ζημιωθεί η χώρα μας και η φήμη της στον κόσμο", σημείωσε.

Η Βρετανία μετέχει στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, αλλά ο Κάμερον έχασε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο το 2013 για την επέκταση της δράσης αυτής στη Συρία.

Ωστόσο ο Κάμερον σημείωσε ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε απευθείας δράση αν διακυβεύονταν τα βρετανικά συμφέροντα και αναφέρθηκε στα πλήγματα από βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα οποία σκοτώθηκαν Βρετανοί τζιχαντιστές τον Αύγουστο.

Ο Κάμερον σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις την Παρασκευή στο Παρίσι "θα μπορούσαν να έχουν γίνει" στη Βρετανία και επισήμανε ότι "επτά επιθέσεις" αποφεύχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα.

"Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας εμπόδισαν κάπου επτά επιθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες", σημείωσε επίσης μιλώντας στο Radio 4 του BBC και πρόσθεσε αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι: "Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί εδώ".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ