Την άμεση αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» εις βάρος της Τεχεράνης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «καταστροφική» τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, αναφέροντας ότι ενώ είχε σκοπό να προστατεύσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του, στην πραγματικότητα επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Καμία πράξη του ιρανικού καθεστώτος δεν ήταν πιο επικίνδυνη από το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι διαθέτει «αποδείξεις» για το ότι το Ιράν ψεύδεται και κάνοντας αναφορά στα έγγραφα που παρουσίασε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το διάγγελμα του Ντ. Τραμπ, στην καρδιά αυτής της συμφωνίας κρυβόταν η επιθυμία ενός δολοφονικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ανέφερε ακόμα ότι η «καταστροφική» αυτή συμφωνία προσέφερε «ανοήτως» πολλά δισ. δολάρια στο ιρανικό καθεστώς, ότι πρόκειται για μία συμφωνία που δεν έπρεπε είχε γίνει ποτέ και ότι μετά τη συμφωνία ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Ιράν αυξήθηκε κατά 40%, επιτρέποντας τους, όπως είπε, να φτιάχνουν πυραύλους και να υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Αν επιτρέψω τη συμφωνία θα υπάρξει πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, είπε ο Ντ. Τραμπ, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία δεν περιορίζει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και ούτε αποτρέπει την ικανότητά του να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο «υψηλότερο δυνατό επίπεδο», απειλώντας ότι θα «πληρώσουν» επίσης και όσες χώρες συνεχίσουν να το βοηθούν. Ειδικότερα, οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είπε ότι θα στοχεύουν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας τους, όπως η ενέργεια, τα πετροχημικά και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Όσοι συνεργάζονται δε με το Ιράν, θα έχουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να περιορίσουν τις επιχειρήσεις τους με την Τεχεράνη, ενώ αν δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές συνέπειες».
Τέλος, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επαναδιαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, τονίζοντας ότι αν θέλουν «θα είμαι εδώ να τους τη δώσω».
Ήδη υπεγράφη το σχετικό διάταγμα από τον Ντόναλντ Τραμπ, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από τις Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία που εξέφρασαν τη λύπη τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, θα επιβληθεί εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων στο Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών.
Διαβάστε ακόμα:
- Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία «λυπούνται» για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν
- Η Φ. Μογκερίνι καλεί τους υπόλοιπους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν να την τηρήσουν
- Ιράν: «Παράνομη» η απόφαση Τραμπ - Παραμένουμε στη συμφωνία με τους υπόλοιπους εταίρους
- O γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες ζητά από τους υπόλοιπους εταίρους να τηρήσουν τη συμφωνία με το Ιράν