Ντ. Τραμπ: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ποτέ δεν ήταν χειρότερες

Ντ. Τραμπ: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ποτέ δεν ήταν χειρότερες

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας ποτέ δεν υπήρξαν χειρότερες, εξαιτίας ετών «ανοησίας» εκ μέρους των ΗΠΑ, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο twitter, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται τη στιγμή που η Μόσχα εκπέμπει το μήνυμα ότι η συνάντηση θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία δεν υπήρξε ΠΟΤΕ χειρότερη χάρη στην πολυετή ανοησία και την ηλιθιότητα των Η.Π.Α. και τώρα, ένα Αλλοιωμένο Παιχνίδι Μαγισσών», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, ρίχνοντας τα βέλη του προς το εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου διεξάγεται έρευνα για τη σχέση του επιτελείου του με τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμα tweet από τον Αμερικανό πρόεδρο στο οποίο υποστήριξε ότι ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα έδωσε ελάχιστη προσοχή στους ισχυρισμούς του FBI για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί εξετάστηκαν σοβαρά, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα νόμιζε ότι η Διεφθαρμένη Χίλαρι θα κέρδιζε τις εκλογές. Έτσι όταν ενημερώθηκε από το FBI σχετικά με την Εμπλοκή της Ρωσίας, είπε ότι δεν συνέβη, ότι δεν ήταν σημαντικό & και δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ σχετικά με αυτό. Όταν νίκησα, έγινε μεγάλο θέμα με το Αλλοιωμένο Κυνήγι Μαγισσών υπό τον Στρζοκ!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στην Χίλαρι Κλίντον , η οποία ήταν η υποψηφία για την προεδρία των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς το 2016, αλλά και στον Πίτερ Στρζοκ, πράκτορα του FBI που άσκησε κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κρεμλίνο: Η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει ένα μικρό βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης 

Από τη μεριά της, η Μόσχα - πριν γίνουν γνωστά τα tweets του Τραμπ - τόνισε πως ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας και του ομολόγου του των ΗΠΑ θα επιτρέψει στα δύο μέρη να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2—που θα καταλήγει στη Γερμανία—, ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο RT ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ