Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξετάζει την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στρατηγικής κατά του Ιράν, σύμφωνα με εν' ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και αξιωματούχους προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.
Η νέα πρόταση στρατηγικής προετοιμάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Jim Mattis, τον υπουργό των Εξωτερικών Rex Tillerson, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Herbert Raymond McMaster, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Trump, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Εάν εγκριθεί από τον Trump, η στρατηγική αυτή κατά του Ιράν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζουν δύο πηγές. Οι αξιωματούχοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, καθώς ο πρόεδρος Trump θα δραστηριοποιηθεί για την ανακοίνωση της στρατηγικής, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις τους.
Σε αντίθεση με τις λεπτομερείς οδηγίες που έδινε ο πρώην πρόεδρος Barack Obama, αλλά και μερικοί από τους προκατόχους του, η στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Trump αναμένεται να περιγράφει ένα γενικό πλαίσιο δράσης, ενώ η υλοποίηση της θα είναι ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών, των διπλωματών, αλλά κι άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
“Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, θέλουμε την εμπλοκή των συμμάχων μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό,” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο την κλιμάκωση της πίεσης κατά του Ιράν, προκειμένου να περιορίσει την εξέλιξη των προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε οργανώσεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές στην Ουάσινγκτον.
“Θα την χαρακτήριζα μία ευρεία στρατηγική για όλο το εύρος των κακόβουλων ενεργειών του Ιράν: οικονομικές υποθέσεις, υποστήριξη στην τρομοκρατία, αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην Συρία, το Ιράκ, αλλά και την Υεμένη,” δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας στο διαδίκτυο, αλλά και πλαίσιο μέτρων για την καταπολέμηση εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση Trump συζητάει επίσης την στάση που θα τηρήσει για την διεθνή συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε από τον Obama το 2015, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής προβλέπει πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που το Ιράν την παραβιάζει.
Με τη νέα στρατηγική προβλέπεται η πιο επιθετική αναχαίτιση από τις ΗΠΑ των ιρανικών φορτίων όπλων προς τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αλλά και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στην Γάζα, αλλά και στο Σινά της Αιγύπτου. Επίσης, προβλέπεται η υιοθέτηση πιο επιθετικής στάσης των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θ' αντιδρά πιο επιθετικά στις προκλήσεις από τα ταχύπλοα των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, απ' όπου και διακινείται το 35% των ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Σήμερα, οι διοικητές των αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιτρέπεται να κάνουν χρήση όπλων, μόνο στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, τα πληρώματά τους και τα σκάφη τους, από τις προκλήσεις των Ιρανών. Οι πηγές δεν γνωστοποίησαν λεπτομέρειες για την κατεύθυνση αλλαγών των κανόνων εμπλοκής των αμερικανικών πλοίων, στην παραπάνω περίπτωση.
Το σχέδιο, δεν προτείνει την κλιμάκωση ανάληψης δράσης από τις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία και το Ιράκ κατά των παραστρατιωτικών ιρανικών οργανώσεων που πολεμούν στα μέτωπα πολέμου των δύο χωρών. Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Trump υποστήριξαν ότι μια πιο επιθετική στάση των αμερικανικών δυνάμεων κατά των παραστρατιωτικών οργανώσεων θα έκανε περισσότερο πολύπλοκο τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους που παραμένει κύρια αμυντική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον.
Ο Mattis, ο McMaster, οι διοικητές της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αλλά και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν αντίθετοι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας των αμερικανικών δυνάμεων κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά κι άλλων σιϊτικών οργανώσεων.
Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι σιϊτικές οργανώσεις στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
Οι αμερικανικές μονάδες που πολεμούν των πλευρό των Κούρδων κι Αράβων μαχητών στην Συρία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την αντίδρασή τους έναντι των προκλήσεων από τις οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου. Σε δύο περιπτώσεις, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τον περασμένο Ιούνιο, όταν τα αξιολόγησαν ως άμεσες απειλές κατά των χερσαίων δυνάμεων.
Σε πολιτικό επίπεδο, η αρνητική στάση που έχει ο πρόεδρος Trump έναντι της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είναι γνωστή ως Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό δίλημμα για τους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Την αρνητική στάση του Trump υποστηρίζει και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley, ενώ οι περισσότεροι από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας σε ισχύ.
“Το κύριο θέμα για εμάς είναι να πείσουμε τον πρόεδρο να διατηρήσει την JCPOA. Αλλά αισθάνεται αρνητικά και τον υποστηρίζει η Haley ως προς την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας κατά του Ιράν. Σχεδόν όλες οι στρατηγικές που παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο, προέβλεπαν την διατήρηση JCPOA, δίνοντας έμφαση και στην ρύθμιση άλλων ζητημάτων,” τόνισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ