O γάλλος πρόεδρος ζήτησε απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι

O γάλλος πρόεδρος ζήτησε απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι

Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε σήμερα υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιτακτικότητα από ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πληθυσμοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από το συμβούλιο άμυνας και εθνικής ασφαλείας υπό τον αρχηγό του κράτους.

«Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Σύμφωνα με την προεδρία, «άμεση και χωρίς όρους βοήθεια και προστασία πρέπει να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, χωρίς διάκριση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πέρα από αυτό, υπογράμμισε η προεδρία, «η διαπραγμάτευση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη νίκη κατά της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή».

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο οποίο έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες ο Φρανσουά Ολάντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια «γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία».

«Η δράση που θα αναληφθεί πρέπει να είναι διπλή, να ανοίξουν διάδρομοι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί από την πόλη του Χαλεπίου (...) αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να φθάσουν στο Χαλέπι», επέμεινε.

«Αυτό το τελεσίγραφο δεν έχει ημερομηνία», διευκρίνισε ωστόσο, εκτιμώντας πως πρέπει να καταφέρουμε να «διαπραγματευθούμε με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και τους Ρώσους».

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε τη Δευτέρα ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο συριακό καθεστώς, ενώνοντας τη φωνή του με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις οποίες είχε δεχθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους αυτού του τελεσιγράφου.

«Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη», είχε πει ο αρχηγός του κράτους προσθέτοντας: «αν το τελεσίγραφο δεν εισακουστεί, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ