Ο Καναδάς υποδέχτηκε 163 πρόσφυγες της Συρίας

Ο Καναδάς υποδέχτηκε 163 πρόσφυγες της Συρίας

Μια πρώτη ομάδα 163 σύρων προσφύγων έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau στο αεροδρόμιο του Τορόντο, όπου προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το στρατιωτικό αεροσκάφος που τους μετέφερε.

«Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Όλοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή», δήλωσε ο Trudeau πριν πάει να χαιρετίσει τις οικογένειες, συνήθως μητέρες με τα παιδιά τους.

Το αεροπλάνο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Τορόντο στις 23.30'' τοπική ώρα Πέμπτης (σήμερα 06.30 ώρα Ελλάδας) προερχόμενο από τη Βηρυτό έπειτα από μια στάση για ανεφοδιασμό στη Γερμανία.

Για τον Καναδά, «είναι πηγή δύναμης» να υποδέχεται τους πρόσφυγες αυτούς και να τους «προσφέρει απλόχερα ένα μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους», πρόσθεσε ο Trudeau τον οποίο συνόδευαν πολλά μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους οι υπουργοί Μετανάστευσης Τζον Μακ Κάλουμ και Άμυνας Χαρτζίτ Σατζάν.

«Είναι μια υπέροχη νύχτα» για τους ανθρώπους αυτούς "που διέφυγαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση" στη χώρα τους, είπε ο Trudeau.

Υπό τη νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση, ο Καναδάς είναι η πρώτη βορειοαμερικανική χώρα που ανοίγει τα σύνορα της για τους σύρους πρόσφυγες, μετά τη δέσμευσή της να δεχτεί 25.000 πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και λόγω επιμελητειακών δυσκολιών, τελικά 10.000 Σύροι αναμένεται να βρουν άσυλο στον Καναδά πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου προερχόμενοι από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Αύριο, μια πτήση με σχεδόν 160 σύρους πρόσφυγες αναμένεται να προσγειωθεί στο Μόντρεαλ, και ο ρυθμός των αφίξεων θα επιταχυνθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, μερικές φορές με δύο αεροσκάφη την ημέρα, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Οι άλλοι 15.000 πρόσφυγες αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016 και άλλοι τόσοι τους υπόλοιπους μήνες του έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση που χαιρετίζει την κινητοποίηση όλων των Καναδών και τη γενναιοδωρία τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διστακτικότητα των γειτονικών ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, παρότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για την υποδοχή 10.000 προσφύγων, οι μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι δεν θα δεχτούν κανέναν.

Χθες βράδυ στο Τορόντο, δεκάδες εθελοντές, ανάμεσά τους τριάντα διερμηνείς και μέλη των υπηρεσιών Μετανάστευσης, προχώρησαν στις διοικητικές τυπικές διαδικασίες και διένειμαν παλτά, μπότες για το χιόνι και δωράκια για το καλωσόρισμα.

Καναδοί έφθασαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας --συχνά συνοδεύονταν από τα παιδιά τους-- για να δώσουν ζεστά ρούχα και ελπίζοντας να συναντήσουν τους πρόσφυγες. Αλλά οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν σε έναν απομακρυσμένο τερματικό σταθμό, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό.

Οι 163 πρόσφυγες επρόκειτο να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της μεγαλύτερης καναδικής πόλης πριν συναντήσουν σήμερα τον ανάδοχό τους ή μέλη της οικογένειάς τους που έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν και να τους προσφέρουν βοήθεια τους προσεχείς μήνες.

Τα αεροδρόμια του Τορόντο και του Μόντρεαλ είναι τα δύο σημεία εισόδου για τους χιλιάδες πρόσφυγες της Συρίας, οι οποίοι τις προσεχείς εβδομάδες, θα διασκορπιστούν σταδιακά σε 36 πόλεις της χώρας, με τον μεγαλύτερο αριθμό να εγκαθίσταται στην περιοχή του Τορόντο, στο Μόντρεαλ, το Βανκούβερ, το Κάλγκαρι και το ''Εντμοντον.

Από τον Ιανουάριο του 2014, ήδη 3.500 σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται στον Καναδά από ιδιώτες ή ιδιωτικά ιδρύματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΠΕ