Στα παραδείγματα ηγετών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού συμπεριλαμβάνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κεντρικό άρθρο της εφημερίδας New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία -δύσκολο να προσδιοριστεί- εύκολα γίνεται αντιληπτή, αναγνωρίσιμη, σε καιρό κρίσεων. Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο δοκιμάστηκαν έντονα στη διάρκεια της εκδήλωσης και εξάπλωσης της πανδημίας του κορoνοϊού, αλλά και του φόβου και των θανάτων.
Οι συντάκτες του άρθρου συμπεράνουν, ότι οι ηγέτες αυτοί που κέρδισαν το σεβασμό και την προσοχή των λαών τους, κατά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της, διαθέτουν συγκεκριμένα και αξιοσημείωτα ηγετικά στοιχεία και προσεγγίσεις, όχι μόνο κατά την τωρινή πανδημία, αλλά επίσης (ως παρακαταθήκη) για τις κρίσεις του μέλλοντος
Οι New York Times σημειώνουν ως χώρες-παραδείγματα όπου η άμεση και αποφασιστική λήψη μέτρων βοήθησε στο να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας και ένωσαν τους λαούς, την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ν.Κορέα, το Ταϊβάν, τη Γερμανία και την Ισλανδία.
Αναφορικά με την την Ελλάδα, οι συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνουν ότι "εκλαμβάνεται ως ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά επίσης σε ένα βαθμό έκπληξη, απλά, δρώντας καλύτερα από το αναμενόμενο. Με την αναφορά του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έδρασε αποφασιστικά κλείνοντας δημόσιους χώρους, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και αυξάνοντας τις νοσοκομειακές δομές – ΜΕΘ. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα είχε καταγράψει λιγότερα από 3.000 κρούσματα του κορονοϊού".