Στη διάρκεια σύσκεψης ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν πέρυσι στο Κραν Μοντανά.
Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, αλλά και για τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ και για τις διαπραγματεύσεις με τους αδειοδοτημένους εταίρους του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
Όπως είπε, το επόμενο διάστημα, θα μπορούν τα κόμματα να στείλουν τους εμπειρογνώμονές τους σε ενεργειακά θέματα στο υπουργείο Ενέργειας, ούτως ώστε να ενημερωθούν περαιτέρω για τις εξελίξεις. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως από τη στιγμή που γίνονται ήδη διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν σωστό να γίνονται συζητήσεις δημοσίως.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Λουτ, ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως «η ίδια ανιχνεύει τις διαθέσεις των διάφορων μερών, ούτως ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα». Ανέφερε πως οι συναντήσεις της κ. Λουτ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως «δεν υπάρχει σχέδιο β'', όπως δεν υπάρχει και Κύπρος β''». Όπως ανέφερε, είναι νωρίς για την εξαγωγή των οποιοδήποτε συμπερασμάτων γύρω από το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δεν θέλησε να αναφερθεί στην επίσκεψη Λουτ. Τόνισε μόνο ότι «λύση δύο κρατών θα είναι καταστροφική».
Την αντίθεσή του για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως σημείωσε, μετά και τα όσα δηλώνει η Άγκυρα και η τουρκική πλευρά «δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την κατάληξη σε μια δίκαιη λύση».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η διερεύνηση ΟΗΕ «μάς δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που συνεχίζει εδώ και 44 χρόνια». Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, θεωρεί πως θα πρέπει να διεκδικηθεί διεθνής διάσκεψη με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news