Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα ότι χρειάζονται 4,8 δισεκ. ευρώ για να υποστηρίξουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, από τους οποίους ένα εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί κατά τις μετακινήσεις των πληθυσμών.
Το «Περιφερειακό σχέδιο βοήθειας στους πρόσφυγες» για το 2019-2020, ύψους 5,5 δισεκ, δολαρίων, έχει σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αναπτύσσουν η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ που φιλοξενούν κάπου 5,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
Οι χώρες αυτές «επέδειξαν μεγάλη γενναιοδωρία, αλλά υφίστανται αυξανόμενη πίεση», υπογράμμισε ο ΟΗΕ.
Ο οργανισμός χαρακτήρισε «πρόκληση» την υποδοχή και τη βοήθεια προς αυτά τα εκατομμύρια των Σύρων, και υπογραμμίζει τις επιπτώσεις στις χώρες υποδοχής, κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από αυτούς τους τουλάχιστον 5,56 εκατομμύρια Σύρους που καταγράφηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στην περιοχή, «ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν γεννηθεί κατά τις μετακινήσεις» πληθυσμών που προκάλεσε η φονική σύγκρουση που ρημάζει τη Συρία από το 2011.
«Η πλειονότητα αυτών των παιδιών έχουν γεννηθεί σε μια κατάσταση όπου η φτώχεια και η ανεργία είναι συχνές, όπου συνεχίζονται οι πρόωροι γάμοι και η παιδική εργασία και όπου η εκπαίδευση δεν είναι πάντα διασφαλισμένη», δήλωσε ο Αμίν Αουάντ, διευθυντής της HCR για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Το σχέδιο 2019-2020, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι περισσότερες από 200 ΜΚΟ, θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων, κυρίως για την εκπαίδευση των παιδιών και θα συμβάλει στη «βελτίωση των υπηρεσιών βάσης, των οικονομικών ευκαιριών».
Απέναντι σε «κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπiζουν αυτές οι χώρες υποδοχής», το σχέδιο αυτό αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την εργασία των τοπικών θεσμών και των κοινοτήτων για τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, εξάλλου, έως και 250.000 Σύροι πρόσφυγες μπορεί να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη πατρίδα τους το 2019 ενώ πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απόκτηση εγγράφων και την περιουσία τους στην επίλυση των οποίων πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση της Δαμασκού.
Περίπου 37.000 πρόσφυγες επέστρεψαν φέτος στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR. Πήγαν κυρίως στα κυβερνεία της Ντεράα, της Δαμασκού και της Χομς, είπε ο Αουάντ.
«Τώρα, γενικά, ο πόλεμος έχει τελειώσει. Έχουμε μερικούς θύλακες (εχθροπραξιών) περιλαμβανομένης της Ιντλίμπ, καθώς όπως γνωρίζετε υπάρχει εκεχειρία έπειτα από διαπραγματεύσεις και ζώνη αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε.
«Καθώς η κατάσταση στη Συρία βελτιώνεται, ορισμένοι από αυτούς τους πρόσφυγες κάνουν το ταξίδι της επιστροφής», είπε. Προβλέπουμε, σε αυτό που αποκαλούμε πρώτη φάση, ότι έως και 250.000 Σύροι θα επιστρέψουν το 2019. Ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο εργαζόμαστε και απομακρύνουμε αυτά τα εμπόδια για την επιστροφή».
Τα πιο σημαντικά εμπόδια για την επιστροφή είναι τα έγγραφα για τους πρόσφυγες, η περιουσία και τα σπίτια τους, είπε ο Αουάντ.
«Στη συνέχεια έρχονται τα θέματα που συνδέονται με τη στρατολογία, υπάρχουν θέματα που συνδέονται με την αμνηστία για εκείνους που λιποτάκτησαν. Αυτοί είναι οδηγοί που θα μπορούσαν βασικά να κρατήσουν τους ανθρώπους, μακριά, είναι εμπόδια».
Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τις νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και θα απαιτηθεί μια τεράστια επιχείρηση αποναρκοθέτησης προκειμένου να καθαριστούν οι αγροτικές και οι κατοικημένες περιοχές, είπε ο Αουάντ.
Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους και 6,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την HCR.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ