Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, απηύθυνε σήμερα έκκληση να γίνει κοινή δουλειά «για μια νέα Ευρώπη όπου δεν να επικρατούν οι εθνικοί εγωισμοί», την ώρα που τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διαιρεμένα στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο Σάντσεθ απάντησε μέσω του Twitter στον προσωρινό γενικό γραμματέα του κεντροαριστερού ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα, ο οποίος τον συνεχάρη για την «ευγενή χειρονομία» του να υποδεχθεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που διασώθηκαν από το πλοίο Aquarius.
«Αγαπητέ Μαουρίτσιο, είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε μαζί για μια νέα Ευρώπη όπου δεν θα επικρατούν οι εθνικοί εγωισμοί», έγραψε στο Twitter ο Ισπανός, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία την 1η Ιουνίου στη θέση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ανετράπη με πρόταση μομφής που υπερψηφίσθηκε από το κοινοβούλιο.
Η Ιταλία, στην κυβέρνηση της οποίας μετέχει η ακροδεξιά Λέγκα, αρνήθηκε να δεχθεί στα ιταλικά λιμάνια το Aquarius, μια χειρονομία που δίχασε τα κράτη μέλη της ΕΕ, πολλά από τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με την άνοδο της ξενοφοβίας.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες υποστηρίζουν μια σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, υποστήριξαν την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό του επί των Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «το μερίδιο κυνισμού και ανευθυνότητας της ιταλικής, κυβέρνησης» πριν μετριάσει στη συνέχεια τις δηλώσεις της.
Το θέμα διχάζει επίσης τη γερμανική κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ, η πολιτική υποδοχής των προσφύγων της οποίας αμφισβητείται κυρίως από τον υπουργό Εσωτερικών της, τον Χορστ Ζεεχόφερ.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή της χρονιάς 44.570 άνθρωποι έφθασαν λαθραία στην ΕΕ διά ξηράς και διά θαλάσσης. Απ'' αυτούς, 792 έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη πύλη εισόδου και ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία.