Ο πρόεδρος Assad θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς διακοπή του πολέμου κατά της "τρομοκρατίας"

Ο πρόεδρος Assad θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς διακοπή του πολέμου κατά της "τρομοκρατίας"

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι θέλει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα με τη συνέχιση του πολέμου εναντίον των ένοπλων ανταρτών.

«Από την έναρξη της κρίσης, πιστεύουμε ακράδαντα στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική δράση. Πάντως, το να διαπραγματευόμαστε δεν σημαίνει ότι σταματά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτές οι δύο πτυχές είναι εκ των ων ουκ άνευ στη Συρία (...). Η πρώτη είναι ανεξάρτητη από τη δεύτερη», ανέφερε ο Άσαντ σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Άσαντ δήλωσε αποφασισμένος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της Συρίας, αλλά αναγνώρισε πως οι μάχες εναντίον των ανταρτών που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν τα τελευταία πέντε χρόνια θα είναι «μακράς» διάρκειας.

«Δεν είναι λογικό να πούμε ότι υπάρχει ένα τμήμα της επικράτειάς μας από το οποίο παραιτούμαστε», εξήγησε ο Σύρος πρόεδρος στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη στη Δαμασκό. Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο ενημέρωσης μετά το φιάσκο, τον περασμένο μήνα, των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη και την έναρξη, στις αρχές του μήνα, μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία του Χαλεπιού από τις δυνάμεις του, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είτε μπορέσουμε να το κάνουμε είτε όχι, αυτός είναι ένας στόχος που επιδιώκουμε να επιτύχουμε χωρίς δισταγμό», απάντησε ερωτηθείς εάν θεωρεί πως οι δυνάμεις του είναι σε θέση να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των εδαφών της χώρας.

Αναφερόμενος στην «σημαντική μάχη» για το Χαλέπι, ο Άσαντ δήλωσε πως ο στόχος είναι να «αποκοπεί η σύνδεση» της επαρχίας αυτής με την Τουρκία, όχι απλά η ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας και της ομώνυμης επαρχίας.

Η αποκοπή αυτής της σύνδεσης έχει μεγάλη σημασία, διότι πρόκειται για την «βασική οδό ανεφοδιασμού των τρομοκρατών», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος.

Ακόμη ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάλεσε την Ευρώπη να δημιουργήσει τις συνθήκες για να συμβάλει στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες συνέβαλαν άμεσα στην έξοδο (των Σύρων προσφύγων) προσφέροντας κάλυψη στους τρομοκράτες κι επιβάλλοντας εμπάργκο στη Συρία να συμβάλλουν στην επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους».

Ο πρόεδρος της Συρίας κάλεσε ειδικά τη Γαλλία να «αλλάξει πολιτική» στη Συρία για να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία», εκτιμώντας ότι δεν επαφίεται στη δική του χώρα να «κάνει μια χειρονομία» προς το Παρίσι για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Λοράν Φαμπιούς από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, εξάλλου, ο Άσαντ έκρινε ότι «η αλλαγή προσώπων δεν έχει αληθινά μεγάλη σημασία» και ότι είναι «περισσότερο η αλλαγή πολιτικής» αυτό που μετράει.

Ακόμα, στη συνέντευξη ο Άσαντ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρχει χερσαία στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στο συριακό έδαφος, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση της Δαμασκού πως οι συριακές δυνάμεις θα προβάλλουν αντίσταση σε τέτοια περίπτωση.

«Είναι μια πιθανότητα την οποία δεν μπορώ να αποκλείσω, για τον απλό λόγο ότι ο (πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είναι αδιάλλακτος, ριζοσπάστης, υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, ζει το οθωμανικό του όνειρο (...) Δεν ισχύει το ίδιο για τη Σαουδική Αραβία. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια ενέργεια δεν θα είναι εύκολη γι'' αυτούς και ασφαλώς θα αντισταθούμε», ανέφερε.

Επιπλέον ο Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι το καθεστώς του είναι υπεύθυνο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, υποστηρίζοντας ότι στην πλειονότητά τους, οι εκθέσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό είναι «πολιτικοποιημένες» και αβάσιμες.

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησαν τη Δευτέρα τη Δαμασκό ότι «εξολοθρεύει» κρατούμενους στις συριακές φυλακές.

«Στους θεσμούς του ΟΗΕ (...) ουσιαστικά κυριαρχούν οι δυτικές δυνάμεις και την πλειονότητά τους, οι εκθέσεις τους είναι πολιτικοποιημένες» και δεν «περιέχουν αποδείξεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συρίας.

«Για αυτό τον λόγο δεν φοβάμαι ούτε τις απειλές ούτε τις κατηγορίες», απάντησε όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εάν φοβάται πως μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου για να λογοδοτήσει για τον πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ