Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνει για να απελευθερωθεί η πιλότος που κρατείται στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνει για να απελευθερωθεί η πιλότος που κρατείται στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία προκειμένου να απελευθερωθεί η Ουκρανή πιλότος Νάντια Σαφτσένκο η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας από την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, τρεις βραβευμένοι Ευρωπαίοι λογοτέχνες με ανοιχτή επιστολή τους καλούν την Ευρώπη "να λάβει κατεπειγόντως μέτρα" για να αποφυλακιστεί η νεαρή γυναίκα. Νωρίς το απόγευμα σήμερα η έκκληση αυτή είχε υπογραφεί από σχεδόν 5.000 ανθρώπους.

"Η Ουκρανία έστειλε μια επιστολή στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ ζητώντας τους να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Ρωσία για την απελευθέρωση της Νάντιας", έγραψε ο Ποροσένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Η 34χρονη πιλότος κατηγορείται για τον φόνο δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία. Η δίκη της, στη μικρή πόλη Ντονέτσκ της Ρωσίας, διακόπηκε απότομα την Πέμπτη. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχη μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 23 ετών. Η δίκη πρόκειται να ξαναρχίσει στις 9 Μαρτίου, όμως η Σαφτσένκο, που στη χώρα της θεωρείται εθνική ηρωίδα, ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας και δίψας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο για να ζητήσουν την αποφυλάκισή της. Ορισμένοι εκτόξευσαν αυγά στο κτίριο, έσπασαν τζάμια και έκαψαν τη ρωσική σημαία.

Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η συγγραφέας από τη Λευκορωσία που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, μαζί με την επίσης Νομπελίστρια Ελφρίντε Γέλινεκ από την Αυστρία και τον Λιθουανό Τόμας Βένκλοβα απηύθυναν μια ανοιχτή επιστολή "στους Ευρωπαίους ηγέτες" εξηγώντας ότι διακυβεύονται η ζωή της Σαφτσένκο και η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η Σαφτσένκο "απήχθη" και "κρατείται εδώ και περισσότερους από 20 μήνες στη Ρωσία", τονίζεται στην επιστολή αυτή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου 5.000 υπογραφές. "Οι ρωσικές αρχές μετέτρεψαν σε φάρσα τα πολιτικά δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το ίδιο το Σύνταγμα (της Ρωσίας). Περιφρονούν τη διεθνή κοινότητα και τις Συμφωνίες του Μινσκ" συνεχίζουν οι τρεις συγγραφείς.

Εξάλλου, η Γαλλία, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της Σαφτσένκο και ζήτησε την απελευθέρωσή της. Ζήτησε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όσοι "κρατούνται παράνομα" στο ρωσικό έδαφος, όπως η Νάντια Σαφτσένκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ