Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στο Λονδίνο «μεταβατική περίοδο» μετά το Brexit, χωρίς δικαίωμα ψήφου

Οι Βρυξέλλες προσφέρουν στο Λονδίνο «μεταβατική περίοδο» μετά το Brexit, χωρίς δικαίωμα ψήφου

Κατά τη μεταβατική περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ωστόσο ενδέχεται «κατ'' εξαίρεση» και μόνο με ειδική «πρόσκληση» να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες συζητήσεις. Αυτό ξεκαθάρισαν η Ekaterina Zakharieva, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για το τρέχον εξάμηνο και ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά το οποίο υιοθετήθηκε η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο, ο M. Barnier ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτό που αποφάσισε να φύγει από την ΕΕ και η επιλογή του αυτή έχει επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», εξηγώντας ότι εφόσον υπάρχει όμως ανάγκη για «συγκεκριμένες διαβουλεύσεις» για αποφάσεις που αφορούν το ΗΒ, ενδέχεται να κληθεί να συμμετάσχει «κατά περίπτωση».

«Εάν το αποφασίσουμε θα καλέσουμε το ΗΒ να συμμετάσχει κατ'' εξαίρεση», συμπλήρωσε και η Zakharieva.

Ερωτηθείσα σχετικά με το πόσο δεσμευτική είναι η ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου, ήτοι η 31η Δεκεμβρίου 2020 που προτείνει η ΕΕ, η Ekaterina Zakharieva τόνισε ότι τα κράτη-μέλη ζήτησαν μια «συγκεκριμένη ημερομηνία», ωστόσο σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία» εάν κριθεί αναγκαίο, μόνο με την ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών-μελών.

Από την πλευρά του, ο M. Barnier διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» να συνεχίζεται η «αβεβαιότητα» που έχει ούτως ή άλλως επιφέρει το Brexit.

Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο, το ΗΒ θα μπορεί να διεξάγει διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες εμπορίου που θα πρέπει να συνάψει μετά το Brexit, ωστόσο δεν θα μπορεί να τις εφαρμόσει, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ