Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι. Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμεις θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».
Our work at our transit centre at #Mantamados as well as our sea rescue activities in north #Lesvos will continue pic.twitter.com/uzHUkNLhHy
— MSF Sea (@MSF_Sea) March 22, 2016
Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.
Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη
Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά ακαι πό τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.
«Οι ΜΚΟ σύμμαχοι στην προσπάθειά μας», δηλώνει ο Γ. Κυρίτσης
Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους».
Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. «Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει ο ίδιος.
Νορβηγική ανθρωπιστική οργάνωση αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Χίο
Μια νορβηγική ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Χίο μετά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, απηχώντας την αυστηρή κριτική της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Η απόφαση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης παροχής βοήθειας, έρχεται μία ημέρα αφού η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι δεν θα συνδράμει πλέον στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα σε "κέντρα κράτησης".
Στόχος της συμφωνίας είναι να ανακοπεί η ροή των μεταναστών δια της θαλάσσιας οδού προς την Ελλάδα, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία υποστήριξε ότι η συμφωνία τίθεται πρόωρα σε εφαρμογή, χωρίς να υφίστανται οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.
Αξιωματούχος στο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων είπε ότι ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου στη Χίο άλλαξε "δραματικά εν μία νυκτί" από την Κυριακή, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
"Πριν ήταν μια ανοικτή μονάδα υποδοχής και καταγραφής… Τώρα είναι ένα κλειστό κέντρο κράτησης", δήλωσε τηλεφωνικά από τη Χίο ο Ντάν Τάιλερ, σύμβουλος της νορβηγικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Η οργάνωση NRC ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της εντός του κέντρου καταγραφής στο νησί, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διανομής νερού και ιματισμού καθώς και της συντήρησης των υπηρεσιών υδροδότησης καθώς και των υγειονομικών υπηρεσιών.
"Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη ημέρα και νομίζω ότι η κατάσταση, εάν παραμείνει ως έχει για πολύ ακόμη, θα είναι άθλια από ανθρωπιστική άποψη", είπε ο Τάιλερ.
Το κέντρο είναι σχεδόν πλήρες, δήλωσε. Έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων και ήδη από την Κυριακή έφθασαν περισσότεροι από 1.100.
"Είμαστε εξαιρετικά κοντά στο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου στο χώρο αυτός θα επικρατεί επικίνδυνος συνωστισμός… Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών, ανάμεσά τους εγκύους και παιδιά, που ξαπλώνουν στο τσιμεντένιο πάτωμα της αίθουσας υποδοχής", είπε ο Τάιλερ, προσθέτοντας ότι κλιμακώνονται οι εντάσεις εντός των εγκαταστάσεων και ότι ήδη έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τον Τάιλερ, η NRC θα διατηρήσει προσωπικό στο κέντρο ως παρατηρητές.
Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο "επειδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης"
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο