Οι μεγάλες business των εισηγμένων που κέρδισαν την υποστήριξη της EBRD

Οι μεγάλες business των εισηγμένων που κέρδισαν την υποστήριξη της EBRD

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης -EBRD-ανταποκρίθηκε στην πανδημία του κορονοϊού με επενδύσεις ρεκόρ ύψους 11 δισ. ευρώ το 2020 μέσω 410 έργων σε όλες τις χώρες που επενδύει.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10% στις ετήσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2019, όταν οι επενδύσεις της Τράπεζας ανήλθαν σε 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 452 έργων.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ένας «αγαπημένος» προορισμός για τα κεφάλαια της ΕBRD.

Άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και μέχρι σήμερα, έχει επενδύσει περισσότερα από 3,9 δισ. ευρώ σε πάνω από 65 έργα, σε τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός, η ενέργεια και οι υποδομές.

Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η EBRD, αύξησε τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και για να δημιουργήσει τα θεμέλια για την ανάκαμψη της μετα-covid εποχής.

Επένδυσε λοιπόν συνολικά 797 εκατομμύρια ευρώ σε 17 έργα, έναντι 571 εκατομμυρίων ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε πρώτες χώρες επενδύσεων της EBRD για την περσινή χρονιά.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις βασικές επενδύσεις της EBRD το 2020

-Υπέγραψε σύμβαση για γραμμή χρηματοδότησης στη ΔΕΗ ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η χρηματοδότηση αυτή όπως είχε δηλώσει και η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Αντρέα Μοράρου, αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της EBRD στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο στρατηγικό επαναπροσανατολισμό, μακριά από τον άνθρακα και προς την κατεύθυνση ενός πιο «πράσινου» και βιώσιμου μοντέλου.

-Συμμετείχε με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ στο 7ετές, 250 εκατομμυρίων Ευρωομόλογο που εκδόθηκε από την Titan Global Finance Plc, το χρηματοοικονομικό σκέλος του ομίλου Titan. Οι εισφορές της Τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αναχρηματοδότηση του Titan Eurobond που λήγει τον Ιούνιο του 2021. Eίναι το πρώτο επιμέρους έργο στο πλαίσιο του Ελληνικού Εταιρικού Ομολογιακού Πλαισίου III και υποστηρίζει πρωτίστως την ανάπτυξη κεφαλαιαγορών για τις ελληνικές εταιρείες υπό την ποιότητα «Ανθεκτική» και βελτιώνει τα πρότυπα διαφάνειας και αποκάλυψης υπό την ποιότητα «Καλώς διοικούμενη». Ένα Πλάνο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Δράσης (ESAP) έχει συμφωνηθεί με την Titan και περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του ESG προφίλ της εταιρείας σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

-Η EBRD επένδυσε 57,5 εκατομμύρια ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, η EBRD επένδυσε 18 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση 7ετούς πράσινου ομολόγου 150 εκατομμυρίων ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ το 2018 η Τράπεζα συμμετείχε με 15 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση ομολόγων 120 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

- Πραγματοποίησε επένδυση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank .

Τα ομόλογα κατηγορίας Tier 2, τα οποία είναι επιλέξιμα ως κεφάλαιο, έχουν 10ετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη και είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αlpha Bank, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης και των απαιτήσεων MREL σε επίπεδο ΕΕ και στηρίζoυν την τράπεζα στην αποκατάσταση της τακτικής πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές με μη εξασφαλισμένα χρηματοδοτικά μέσα.

Επιπλέον, η EBRD προωθεί την αποδοτικότητα πόρων στη χώρα θέτοντας ως υποχρέωση στην Alpha Bank να διαθέσει κεφάλαια ύψους 150% της επένδυσης της EBRD για χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα ενεργειακής απόδοσης.

Εν ολίγοις το ομόλογο αυτό αποτελεί μέρος του πυλώνα πράσινης μετάβασης καθώς η Alpha Bank θα κατανείμει ποσά πολλαπλάσια της επένδυσης της EBRD σε έργα τα οποία πληρούν τα «πράσινα» κριτήρια επιλεξιμότητας.

-Ο πυλώνας της «Πράσινης Μετάβασης» έχει επίσης σαν στόχο να διευκολύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρωτοβουλία «Just Transition» συνδέει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την ανάπτυξη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο η συμμετοχή στην έκδοση του Ευρωομολόγου των Ελληνικών Πετρελαίων, με την παροχή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έως και 75 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 204MW στη Δυτική Μακεδονία.

Το συνολικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ και θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή 18 ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κοντά σε υπάρχοντες λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καταργούνται σταδιακά. Το περιβαλλοντικό όφελος αναμένεται να ανέλθει στη μείωση 187.000 τόνων CO2 ετησίως.

Ως εκ τούτου, το έργο θα συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα καθώς θα προσθέσει 204 MW ηλιακή φωτοβολταϊκή ικανότητα στο εθνικό ενεργειακό σύστημα. Θα είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχέδια απελευθέρωσης της ανθρακοποίησης της Ελλάδας που προβλέπουν τον παροπλισμό των εργοστασίων παραγωγής λιγνίτη της χώρας έως το 2028.

-Η EBRD επένδυσε 50 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από ελληνικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό, την Εθνική Τράπεζα. Η έκδοση είχε συνολικό ύψος 500 εκατ. ευρώ, είναι υψηλής εξασφάλισης, έχει διάρκεια 6 ετών με δυνατότητα προαίρεσης κλήσης στο πέμπτο έτος, κουπόνι 2,75% και είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Χτες αναλύσαμε ότι στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης είναι τα «πράσινα» χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Το συγκεκριμένο ομόλογο αποτελεί μια αντιπροσωπευτική απόδειξη, καθώς η επένδυση της EBRD θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση «πράσινων» project με έμφαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

-Η EBRD επένδυσε σε συναλλαγή τιτλοποίησης ύψους 186,4 εκατομμυρίων ευρώ για μισθώσεις αυτοκινήτων, από την Olympic Εμπορική και Τουριστική Επιχείρηση Α.Ε., την κύριο δικαιοδόχο στην Ελλάδα της παγκόσμιας εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Avis Budget Group.

Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση ενεργητικού στον τομέα της μίσθωσης αυτοκινήτων στη χώρα με πράσινο επενδυτικό χαρακτήρα και μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί από την Avis για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα χαμηλότερων εκπομπών CO2.

-H ελληνική βιομηχανία κατασκευής σαπουνιών και καλλυντικών, Παπουτσάνης έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Blue Ribbon της EBRD, το οποίο συνδυάζει επιχειρηματικές συμβουλές και χρηματοδότηση για εταιρείες που ξεχωρίζουν για την υψηλή αναπτυξιακή δυναμική τους. Η ελληνική εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με στόχο να χρηματοδοτήσει τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

-Η Τράπεζα παρείχε πιστωτική διευκόλυνση factoring ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στην ABC Factors- μητρική εταιρεία η Αlpha Bank- στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP) με στόχο την επέκταση του χαρτοφυλακίου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των τοπικών εταιρικών πελατών παρέχοντας χρηματοδότηση για εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές factoring.

Τέλος να αναφέρουμε και τρεις σημαντικές εξελίξεις μέσα στο 2020, οι δύο από τις οποίες αποτελούν επιτυχία των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης.

1) Η EBRD ενέκρινε τη δεύτερη επέκταση του Ελληνικού Εταιρικού Ομολογιακού του Πλαισίου που εγκρίθηκε αρχικά το 2017 και παρατάθηκε περαιτέρω το 2018. Η προτεινόμενη επέκταση θα αποτελείται από έως 200 εκατομμύρια ευρώ για επένδυση σε δημόσια εισηγμένα εταιρικά ομόλογα που εκδίδονται από ελληνικές εταιρείες και είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε άλλες πλατφόρμες EUR / ATS σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Επιπλέον, το Πλαίσιο θα υποστηρίξει το άνοιγμα των ελληνικών αγορών κεφαλαίων χρέους μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19.

2) Στα τέλη του 2020, η EBRD μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά μας ΣΔΙΤ.

Η EBRD θα διαχειρίζεται τον μηχανισμό, ο οποίος θα παρέχει υψηλής ποιότητας, προετοιμασία έργων με επίκεντρο τον πελάτη, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, υποστήριξης και θεσμικής ενίσχυσης που σχετίζονται με τον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες του μηχανισμού με 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

3)Τέλος, το 2020, η EBRD ξεκίνησε 41 νέα συμβουλευτικά έργα με ελληνικές ΜμΕ σε διάφορους τομείς, όπως στρατηγικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό, μάρκετινγκ και ηλεκτρονικό εμπόριο, οικονομική διαχείριση και ψηφιοποίηση.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.