Οι Ρεπουμπλικανοί άλλαξαν κανονισμό για να πετύχουν τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο

Οι Ρεπουμπλικανοί άλλαξαν κανονισμό για να πετύχουν τον διορισμό του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία τροποποίησε σήμερα μονομερώς τον κανονισμό προκειμένου να πετύχει την έγκριση του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρακάμπτοντας τις προσπάθειες κωλυσιεργίας των Δημοκρατικών.

Οι 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που μεταδόθηκε απευθείας από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, πέτυχαν να μειώσουν από τις 60 (πλειοψηφία των δύο τρίτων) στις 51 (απλή πλειοψηφία) τις ψήφους που απαιτούνται για την έγκριση του διορισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει την τροποποίηση του κανονισμού ώστε ο Γκόρσατς να καταλάβει το συντομότερο δυνατό τη θέση που παραμένει κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο του επίσης συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκάλια, τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν έντονα αυτήν την τροποποίηση και προειδοποίησαν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει. "Ο κανόνας των 60 ψήφων είναι ο μηχανισμός διασφάλισης της δημοκρατίας μας (...) μια διασφάλιση κατά του δικαστικού εξτρεμισμού", υποστήριξε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ.

Ο διορισμός του Σούμερ είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ρεπουμπλικανούς καθώς θα γείρει προς την πλευρά τους την πλάστιγγα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενδεχομένως για πολλά χρόνια, αφού το σώμα αυτό θα αποτελείται πλέον από πέντε συντηρητικούς και τέσσερις προοδευτικούς δικαστές.

"Οδεύουμε προς έναν κόσμο όπου πλέον δεν θα χρειαζόμαστε παρά μόνο ένα πρόσωπο από την άλλη όχθη για να εγκριθεί ο διορισμός ενός δικαστή. ", είπε ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που πάντως ψήφισε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού.

Όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές (48) καταψήφισαν την πρόταση.

Ο διορισμός του Γκόρσατς, που είναι ισόβιος, αναμένεται ότι θα επικυρωθεί αύριο από τη Γερουσία.

Τα τελευταία χρόνια, σταδιακά, ο διορισμός των δικαστών στις ΗΠΑ λαμβάνει ολοένα και περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και οι γερουσιαστές χρησιμοποιούν συνεχώς τακτικές κωλυσιεργίας για να εμποδίσουν τους ιδεολογικούς "αντιπάλους" τους. Το 1986, ο Άντονιν Σκάλια, ο συντηρητικός δικαστής τη θέση του οποίου θα καταλάβει ο Γκόρσατς, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα. Το 1993, ο διορισμός της προοεδευτικής Ρουθ Γκίνσμπεργκ εγκρίθηκε με ψήφους 96 υπέρ έναντι 3 κατά. Όμως το 2013 η τότε πλειοψηφία των Δημοκρατικών βρέθηκε αντιμέτωπη με την αντίδραση και των κωλυσιεργία της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών και, σε απόγνωση, τροποποίησε τον κανονισμό αναφορικά με τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων, μόνο όμως για τον διορισμό των ομοσπονδιακών δικαστών. Η εξαίρεση, η πλειοψηφία των 60 ψήφων, διατηρήθηκε για τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να καταργηθεί σήμερα από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Σούμερ παραδέχτηκε ότι και τα δύο κόμματα ευθύνονται για αυτήν την πόλωση, όμως "οι Ρεπουμπλικανοί ήταν πιο φαρμακεροί" στις τακτικές που ακολουθούσαν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται και οι Ρεπουμπλικανοί κατήγγειλαν μια τακτική κωλυσιεργίας άνευ προηγουμένου για τον διορισμό ανώτατου δικαστή. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί υπενθύμισαν ότι στον δικαστή που είχε επιλεγεί από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Μάρτιο του 2016, τον Μέρικ Γκάρλαντ, δεν δόθηκε ούτε μία ευκαιρία: η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών δεν οργάνωσε ποτέ ούτε κάποια ακρόαση ούτε κάποια ψηφοφορία για τον διορισμό του, υπό το πρόσχημα της προεκλογικής περιόδου.

Το "στοίχημα" που είχε βάλει τότε ο Μιτς Μακόνελ, ο ισχυρός άνδρας της Γερουσίας, έφερε αποτέλεσμα: η Χίλαρι Κλίντον έχασε τις εκλογές και ο Τραμπ επέλεξε τον Γκόρσατς για τη θέση που παρέμενε κενή επί έαν χρόνο.

Ο 49χρονος Γκόρσατς, που είναι Ομοσπονδιακός Εφέτης στο Κολοράντο, έχει σπουδάσει στο Κολούμπια, το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους συντηρητικούς. "Είναι προφανές ότι έχει όλα τα προσόντα", σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός Τσακ Γκράσλεϊ.

Οι Δημοκρατικοί δεν αμφισβητούσαν τις ικανότητές του αλλά τις ιδέες του που τις θεωρούν "ακραίες" και υπερβολικά ευνοϊκές για τους μεγάλους εργοδότες. "Ο δικαστής Γκόρσατς έχει δείξει, με τις αποφάσεις και τα γραπτά του, ότι σχεδόν ενστικτωδώς παίρνει το μέρος των επιχειρήσεων απέναντι στον μέσο Αμερικανό", σχολίασε ο Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ