ΟΗΕ: Μείωση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων κατά 0,4% τον Νοέμβριο

ΟΗΕ: Μείωση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων κατά 0,4% τον Νοέμβριο

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Νοέμβριο ανακόπτοντας μία σχεδόν συνεχή τάση αύξησής τους φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών του FAO - που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόκαρπων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης- υποχώρησε 0,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 171,3 μονάδες. Ωστόσο, οι τιμές ήταν αυξημένες 10,4% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο, καθώς ο δείκτης αυξανόταν σταθερά φέτος, με εξαίρεση τον Ιούλιο.

Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 8,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της υποτίμησης του βραζιλιάνικου νομίσματος έναντι του δολαρίου, δήλωσε ο FAO. Οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για φοινικέλαιο και χαμηλότερης από το αναμενόμενο παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία. Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι τιμές του κρέατος έμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές των δημητριακών υποχώρησαν ελαφρά. Ο FAO αναθεώρησε οριακά ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών την περίοδο 2016-17 στους 2,577 δις. τόνους που είναι κατά 1,7% υψηλότερη σε σχέση με την παραγωγή του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ