Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid bin Raad al-Hussein τονίζει, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC και θα προβληθεί ολόκληρη αργότερα σήμερα, πως δεν θα τον εξέπληττε αν κάποια μέρα ένα δικαστήριο αποφαινόταν πως διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια στην Μιανμάρ.
Κατά την άποψη του Hussein, οι επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια γίνονται «εκ προμελέτης» και έχουν «σχεδιαστεί διεξοδικά». Ο Ύπατος Αρμοστής προσθέτει πως έχει προτρέψει την ηγέτιδα της Μιανμάρ, την Aung San Suu Kyi, να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού.
Ο Zeid bin Raad al-Hussein έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ «κλασικό παράδειγμα εθνικής εκκαθάρισης» ενώ έχει διατυπώσει το ρητορικό ερώτημα αν κανείς μπορεί να αποκλείσει πως καταγράφονται «ενδείξεις γενοκτονίας». Με τις δηλώσεις του στο BBC μοιάζει να σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του.
«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να διαπράχθηκε γενοκτονία», είπε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση. «Είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αυτό», συνεχίζει, «αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν στο μέλλον ένα δικαστήριο κατέληγε σε αυτό το εύρημα, στη βάση αυτών που βλέπουμε».
Οι αρχές της Μιανμάρ αρνούνται ότι διαπράττονται ωμότητες σε βάρος των μειονοτικών και έχουν απορρίψει τις επικρίσεις του ΟΗΕ, τον οποίο κατηγορούν ότι «πολιτικοποιεί» το ζήτημα κι επιδεικνύει «προκατάληψη». Ο στρατός της Μιανμάρ επιμένει ότι η επιχείρησή του είναι νόμιμη κι έχει στόχο την καταστολή μιας ένοπλης εξέγερσης.
Ο Ύπατος Αρμοστής σημειώνει στη συνέντευξή του ότι οι «επιπόλαιες» απαντήσεις που δίνουν οι αρχές της Μιανμάρ όταν τους τίθενται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας τον οδηγούν να φοβάται πως η σημερινή κρίση «μπορεί να αποτελεί απλά την εναρκτήρια φάση για κάτι πολύ χειρότερο».
Εξήγησε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν τζιχαντιστικές οργανώσεις στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Μπανγκλαντές και να αρχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις στη Μιανμάρ, πιθανόν εναντίον βουδιστικών ναών.
Ο Zeid bin Raad al-Hussein δεν διευκρινίζει στη συνέντευξη ποιο δικαστήριο περιμένει να ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα στη Μιανμάρ. Η ασιατική χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη παραπομπή αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ ή άλλων πολιτών της στο ΔΠΔ μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως η Κίνα, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμμαχος της Μιανμάρ, θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο που διαθέτει για να αποτρέψει παραπομπές.
Περίπου 870.000 Ροχίνγκια έχουν διαφύγει από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές, ανάμεσά τους περίπου 660.000 μετά την 25η Αυγούστου, όταν επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών εναντίον θέσεων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας πυροδότησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων.
Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες των μελών της μειονότητας των Ροχίνγκια για «δολοφονίες, βασανισμούς, βιασμούς και εμπρησμούς» με «συστηματικό και μεθοδικό τρόπο».
Ο Zeid bin Raad al-Hussein είπε ότι έχει τηλεφωνήσει επανειλημμένα στη Suu Kyi και της έχει ζητήσει μάταια να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ.
Η Suu Kyi, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, είναι επικεφαλής μιας πολιτικής κυβέρνησης που δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα λόγω του τρόπου που χειρίζεται την κρίση, αλλά δεν έχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να δώσει διαταγές στους στρατηγούς, με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο πλαίσιο της μετάβασης έπειτα από δεκαετίες διακυβέρνησης από μια στρατιωτική χούντα.
HRW: Ακόμη 40 χωριά των Ροχίνγκια πυρπολήθηκαν από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο
Νέες δορυφορικές εικόνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο ακόμη 40 χωριά των Ροχίνγκια πυρπολήθηκαν στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, περισσότερα από 650.000 μέλη της οποίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
«Το HRW εντόπισε 40 χωριά που καταστράφηκαν από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας σε 354 χωριά τα οποία έχουν μερικώς ή ολικώς καταστραφεί από τις 25 Αυγούστου», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Στις 25 Αυγούστου εξαπολύθηκε ένα κύμα επιθέσεων από αντάρτες Ροχίνγκια εναντίον θέσεων της αστυνομίας στην Πολιτεία Ραχίν, όπου ζούσαν περίπου ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, εις βάρος της οποίας γίνονται πολλές διακρίσεις. Εξαιτίας των διώξεων του στρατού περισσότεροι από 650.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
«Σημειώθηκαν πυρκαγιές, όμως πρέπει να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των χωριών γιατί δεν είμαι βέβαιος», επεσήμανε ο Ζάου Χτάι εκπρόσωπος της βιρμανικής κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε για την έκθεση της HRW. Μέχρι στιγμής ο στρατός της Μιανμάρ διαψεύδει ότι επιδίδεται σε διώξεις εναντίον των αμάχων και κατηγορεί τους αντάρτες Ροχίνγκια ότι πυρπολούν τα χωριά.
Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το HRW, περισσότερο έχουν πληγεί χωριά που βρίσκονται στην περιοχή της Μαουνγκντάου, επίκεντρο του κύματος βίας στα τέλη Αυγούστου.
«Οι δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν αυτό που ο βιρμανικός στρατός αρνείται: ότι τα χωριά των Ροχίνγκια εξακολουθούν να καταστρέφονται. Δεν μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την υπόσχεση της κυβέρνησης της Μιανμάρ ότι οι Ροχίνγκια που θα επιστρέψουν θα είναι ασφαλείς», σχολίασε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής για την Ασία του HRW.
Τον Σεπτέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε δώσει στη δημοσιότητα εικόνες από βίντεο και δορυφόρο που επιβεβαίωναν ότι πυρκαγιές εξακολουθούν να καταστρέφουν τα χωριά των Ροχίνγκια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP