ΟΗΕ: Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

ΟΗΕ: Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την UNICEF: 690 εκατομμύρια μεταξύ αυτών ζουν στις περιοχές τις πλέον εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 530 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες που πλήττονται συχνά από καταστροφικές πλημμύρες, οι περισσότερες στην Ασία και 160 εκατομμύρια σε περιοχές μεγάλης ξηρασίας, κυρίως στην Αφρική. «Ο αριθμός των παιδιών που εκτίθενται στους κλιματικούς κινδύνους είναι ανησυχητικός», επισημαίνει μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNICEF, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

«Τα παιδιά είναι αυτά που θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ενώ ήδη υφίστανται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες», υπογραμμίζει Νίκολας Ρις, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενισχύονται από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας --κυκλώνες, πλημμύρες, ξηρασία, κύματα καύσωνα - επιταχύνουν επίσης τη μετάδοση σοβαρών παιδικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, η οξεία διάρροια, η πνευμονία και ο υποσιτισμός.

Η ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων, επιδεινώνοντας τον υποσιτισμό στις φτωχές χώρες. Η ξηρασία ευθύνεται για το ήμισυ των θανάτων στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο και για την καχεξία.

Τα μικρά παιδιά είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα στα κύματα καύσωνα που μερικές φορές προκαλούν αφυδάτωση η οποία αποβαίνει μοιραία για τη ζωή τους.

Η UNICEF συνιστά να «δοθεί η προτεραιότητα όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων, ανάμεσά τους τα παιδιά». Περισσότερα παιδιά θα πρέπει να προστατευτούν από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εάν τα μέτρα που θα αναληφθούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη) είναι πιο φιλόδοξα.

Πρέπει επίσης να μειωθούν οι ανισότητες, υπογραμμίζει ο Νίκολας Ρις: «ένα φτωχό παιδί και ένα πλούσιο παιδί δεν διαθέτουν τα ίδια πλεονεκτήματα» απέναντι σε μια πλημμύρα ή την ξηρασία. Όταν σημειώνεται μια κλιματική καταστροφή, κάθε παιδί «πρέπει να συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο και να λαμβάνει τη φροντίδα που έχει ανάγκη».

Η μελέτη δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι (COP21), η οποία φιλοδοξεί να αποσπάσει αρκετές δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Συνολικά 140 ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθήσουν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα διεξαχθεί κοντά στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια φιλόδοξη και δεσμευτικού χαρακτήρα συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ