Απαρχή για συνέχιση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό. Έτσι θεωρείται από τους αρχαιολόγους που έκαναν τα πάντα ώστε να βρεθεί το θέμα προ αδιεξόδου η χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τουτέστιν, δεν κάνουν καμία υποχώρηση από τον αρχικό τους στόχο, να ελέγξουν μέσω της αρχαιολογίας την επένδυση. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν ήδη, καθώς κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κάποια σημεία ορίστηκαν ως αδόμητες ζώνες και τέθηκε θέμα υψών των κτηρίων.
Στελέχη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (είναι ο σύλλογος των αρχαιολόγων που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού) πανηγύριζαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κήρυξη των 280 στρεμμάτων. Όπως ανέφεραν, άνοιξε έτσι ο δρόμος για τον πρόσθετο χαρακτηρισμό και άλλων περιοχών. Εφόσον βρεθούν αρχαία, βεβαίως. Αλλά αυτό δεν το έλεγαν. Αφού δεν πέτυχαν την κήρυξη των 3500 στρεμμάτων, ξεκινούν τώρα το «αντάρτικο».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εισήγηση των δύο διευθύνσεων (Προϊστορικών-Κλασικών και Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων) ήταν για 700 στρέμματα μέσα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε πως, όπως είχε αποκαλύψει και το Liberal.gr, οι αρχαιότητες δεν ήταν τέτοιες που να το επιτρέπουν. Έτσι, η διευθύντρια Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, Έλενα Κουντούρη, με σωφροσύνη πρότεινε τη μείωση της κήρυξης σε πολύ λιγότερα στρέμματα και σημεία. Η προηγούμενη εισήγησή της για σημειακή κήρυξη, αντανακλούσε πάντως την αληθινή κατάσταση, αλλά είναι προφανές πως η κήρυξη είχε προαποφασιστεί.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ έκανε άπειρες παρεμβάσεις υπέρ των 3500 στρεμμάτων, τελικά ψήφισε τα 280. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάθε φορά που φαινόταν πως το αποτέλεσμα θα είναι η κήρυξη του μικρού τμήματος, καλούσε μέσα στην αίθουσα την έφορο αρχαιοτήτων για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της τεράστιας αυτής κήρυξης. Και αυτό έγινε πάρα πολλές φορές. Πλην, ουδείς επείσθη.
Η τελική γνωμοδότηση περιέλαβε, λοιπόν, 280 στρέμματα σε σημεία του βορειοανατολικού τμήματος του οικοπέδου που έχουν, ή κάποιοι φαντάζονται ότι έχουν αρχαιότητες (π.χ. στην κορυφή του λόφου Χασάνι, που κηρύχθηκε, δεν υπάρχει τίποτα. Ένας μυκηναϊκός τάφος έχει καταστραφεί από πολυβολείο των Γερμανών και διαλύθηκε. Ο υπόλοιπος χώρος έχει «ξυριστεί» από την πολεμική αεροπορία, που έχει στήσει και ένα φυλάκιο, έρημο σήμερα).
Η γνωμοδότηση για τους γύρω δήμους περιλαμβάνει κάποια στρέμματα, κυρίως με τους κηρυγμένους λόφους Πανί και Αγίας Άννας. Προφανώς κάποιοι εκτίμησαν πως δεν είναι η ώρα να χάνουν ψήφους και παρενέβησαν ώστε να περιοριστεί δραστικά ο χώρος και πάλι, στα απολύτως απαραίτητα (λέγε με Μαξίμου).
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, στην υπουργική απόφαση θα ενσωματωθούν και τμήματα του μνημονίου πουν υπέγραψε η υπουργός Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε. (Πάει και αυτό το επιχείρημα, ότι το μνημόνιο δεν είναι σύννομο. Τώρα το δέχτηκαν όλοι…).
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την έγκριση ή μη Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση. Εκεί είχαν όλοι μια πρώτη γεύση του γιατί υπήρξε αυτή η εμμονή προς την κήρυξη. Άλλωστε γι' αυτό επελέγη αυτή και όχι η κήρυξη των μνημείων σημειακά, η οποία δικαιολογούνταν από τις ίδιες τις αρχαιότητες. Για να μπορεί το ΚΑΣ να παρεμβαίνει δραστικότερα.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε λοιπόν ως προς τα ύψη των κτηρίων. Το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβουν από τα 200 στα 140 μέτρα (το ύψος της Ακρόπολης). Αδόμητη χαρακτηρίστηκε η περιοχή στην κορυφή του λόφου Χασάνι, ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Κοσμά (που είναι κηρυγμένος εδώ και χρόνια) και το αρχαίο λατομείο. Ο ταφικός περίβολος κοντά στο κτήριο Σααρίνεν του παλιού ανατολικού αεροδρομίου, που είχε μεταφερθεί από άλλη θέση, θα μεταφερθεί και πάλι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.
Τα υπόλοιπα αρχαία για τα οποία τόσος ντόρος έγινε όλο αυτό τον καιρό; Όπως γράψαμε, κυριολεκτικά δεν υπάρχουν!
Αγγελική Κώττη
Διαβάστε ακόμα: